Boemska rapsodija

Boemska rapsodija (engl. Bohemian Rhapsody) je američki biografski film iz 2018. godine u režiji Brajana Singera o engleskoj rok grupi Kvin. Scenario potpisuje Entoni Makarten po sopstvenoj filmskoj priči koju je radio zajedno sa Piterom Morganom dok su producenti filma Grejam King i DŽim Bič. Muziku je komponovao DŽon Otman.

Naslovnu ulogu tumači Rami Malek kao pevač Fredi Merkjuri, dok su u ostalim ulogama Lusi Bojnton, Gvajlim Li, Ben Hardi, DŽozef Macelo, Ejdan Gilen, Tom Holander, Alen Lič i Majk Majers.

Film prati život Fredija Merkjurija od formiranja benda do njihovog nastupa Lajv ejdu 1985. godine na prvom stadionu Vembli. Svetska premijera filma je bila održana 23. oktobra 2018. u Ujedinjenom Kraljevstvu, dok se u SAD počeo prikazivati 2. novembra iste godine. Budžet je iznosio 52 miliona dolara, a film je zaradio 903,7 miliona dolara što ga čini najuspešnijim muzičkim biografskim filmom ikada.

Film je dobio dve nominacija za nagradu Zlatni globus i pobedio u obe — za najbolji igrani film (drama) i najboljeg glavnog glumca u igranom filmu (drama) (Rami Malek).

Takođe, dobio je i sedam nominacije za nagradu BAFTA i pobedio u dve uključujući nagradu za najboljeg glumca u glavnoj ulozi (Rami Malek).

Dana 23. januara 2019. godine film je dobio pet nominacija za nagradu Oskar uključujući nominacije za najbolji film i najboljeg glumca u glavnoj ulozi (Rami Malek).

Na 91. dodeli Oskara 2019. godine film je dobio 4 Oskara — za najboljeg glumca u glavnoj ulozi (Rami Malek), najbolju montažu zvuka, najbolje miksanje zvuka i najbolju montažu.

RadnjaBoemska rapsodija je biografski film koji slavi grupu Kvin, njihovu muziku i izvanrednog frontmena Fredija Merkjurija, koji je prkošenjem stereotipima postao jedan od najobožavanijih zabavljača na planeti. Kroz presek kultnih pesama i revolucionarnog zvuka, film takođe prati i meteorski brz razvoj i uspon benda, uključujući i eksploziju tog istog meteora u vreme kada se Fredijev životni stil oteo kontroli, ali i trijumfalni povratak koncertom na Lajv ejdu, kada je Merkjuri, gledajući u oči svoju smrtnu bolest, poveo bend u jedan od najznačajnijih i najfascinantnijih nastupa u istoriji rok muzike.

Uz stalno jačanje nasleđa benda, koji je uvek bio više kao porodica, grupa Kvin u svakom trenutku, pa i danas, neiscrpno nadahnjuje brojne sanjare, autsajdere i ljubitelje muzike. U ulozi Fredija Merkjurija našao se Rami Malek, zvezda serije Gospodin Robot, koji neverovatno podseća na energičnog frontmena grupe Kvin. Malek će zapravo pevati u filmu, ali će njegov glas biti dopunjen Fredijevim.

Preuzeto sa: https://sr.wikipedia.org

Zanimljivo

Bez obzira sto snimak pokazuje sve članove benda kako pevaju, petoglasna harmonija na pocetku “Boemske Rapsodije” je otpevana samo od strane Fredija Merkjurija. Inače tim naučnika je radio na tome da otkrije zbog čega je Fredi pevao kao niko drugi. Zaključili su da su se Fredijeve glasne žice jednostavno brže kretale nego kod drugih ljudi. Kada je pevao pesmu “The show must go on”, bio je već teško bolestan. Ušao je u studio. Bio je u jakim bolovima, skoro nepokretan, ali je ipak došao. Popio je času votke i rekao: “Ima da je jebeno otpevam, dušo!” I zaista je bilo tako, snimili su je iz prvog pokušaja.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments