Ostrvo

Film koji uvek volim da odgledam, preporuka za svakog ko nije gledao da odgleda. Film se zove “Ostrvo” i dolazi iz Rusije.
Režiser filma: Pavle Jungin.

Drugi svetski rat. Anatolij i njegov drug Tihon transportuju ugalj, ali ih presreće nemački ratni brod i zarobljava. Anatolij moli Nemce za milost, a oni mu obećavaju život ako ubije svog druga Tihona. Anatolij čini izdaju, puca u svog druga, ali ga Nemci ipak ostavljaju na miniranom brodu. Spašavaju ga monasi sa obližnjeg ostrva. Godine prolaze. Starac Anatolij postaje uvaženi član svoje male verske zajednice. Međutim, strašni greh ubistva, učinjen tokom rata, ne daje mu mira. Jedanog dana, na ostrvo, u manastir dolazi čovek za koga je verovao da je davno mrtav.

Iako ruski film Ostrvo (Остров) reditelja Pavela Lungin-a iz 2006 (proglašen za najbolji ruski film iste godine). godine nije komercijalno ostvarenje, već film o veri i kajanju je izuzetno moćan film. Ovo je priča o ljubavi, kajanju i iskupljenju. Priča o snazi molitve i čistog srca.
Film se odlikuje mirnom, hladnom, i duboko duhovnom atmosferom, iako je izvanredno zanimljiv i vrlo slikovit. I onima koji ne vole spore filmove, film Ostrvo će i te kako držati pažnju. Radnja se, doduše, sporo odvija, ali emocije stalno izbijaju na površinu i samim tim daju dinamiku filmu.

Na slici se nalazi Ruski glumac i muzičar Petar Mamonov, koji u filmu glumi oca Anatolija. On je umro na današnji dan 2021. godine. Glavna uloga filma “Ostrvo”.

Petar Mamonov, 14.04.1951 – 15.07.2021

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments