ZANIMLJIVE ČINJENICE O KANADI

Kanada je država koja se nalazi na severu američkog kontinenta i okružena je sa tri okeana. Glavni grad ove zemlje je Otava, a najveći grad je Toronto. Prema proceni iz 2009. godine, broj stanovnika Kanade iznosio je 33.774.000. U nastavku teksta pročitajte neke zanimljive činjenice o zemlji javorovog lista.

 1. Kanada je sa površinom od 9.984.670 kvadratnih kilometara druga po veličini zemlja na svetu, odmah posle Rusije.
 2. Ova zemlja može se pohvaliti i obrazovanjem: više od pola stanovnika ima fakultetsku diplomu, pa je Kanada vodeća na listi najobrazovanijih nacija na svetu.
 3. Najniža temperatura u ovoj zemlji, izmerena je u februaru 1947. i iznosila je neverovatna 63 stepena Celzijusa ispod nule.
 4. Stanovnici mesta Čerčil u Kanadi ne zaključavaju svoje automobile, kako bi neki prolaznik mogao da utrči ukoliko bi ga pojurio polarni medved.
 5. U kanadskoj pokrajini Alberta nalazi se planina Putnik koja je 1918. godine dobila ime po Radomiru Putniku, sprskom vojvodi iz Prvog svetskog rata. Planina Putnik pripada planinskom vencu Kananaskis i visoka je 2.940 metara.
 6. U Kanadi se nalazi više jezera nego u svim ostalim zemljama zajedno. Procenjuje se da je broj jezera u ovoj zemlji oko tri miliona, a broj jezera većih od tri kvadratna kilometra je 31.752.
 7. Registarske tablice kanadskih Severozapadnih teritorija imaju oblik polarnog medveda.
 8. Kanada ima najdužu obalu na svetu, dugačku čak 202.080 kilometara, što je četiri puta duže nego obala Indonezije koja se nalazi na drugom mestu po dužini.
 9. Yonge Street u Kanadi je najduža ulica na svetu. Dugačka je 1.896 kilometara i nalazi se u blizini Toronta.
 10. Granica između Kanade i Sjedinjenih Američkih država je najduža granica između dve zemlje sveta.
 11. Kanada na jeziku Irokeza znači selo.
 12. Veliki delovi Kanade imaju manju gravitaciju od ostatka sveta. Ovaj fenomen otkriven je tek šezdesetih godina prošlog veka.
 13. Amerikanci su dvaput napali Kanadu i to 1775. i 1812. godine i oba puta su izgubili.
 14. Kanada je treća na svetu po rezervama nafte, odmah posle Saudijske Arabije i Venecuele.

Izvor: Kafenisanje.rs