Debeli Albert

Upoznajte Debelog Alberta, možda najdebljeg živog polarnog medveda.

Prosečna težina polarnog medveda iznosi oko 450 kilograma ali medved, kog lokalno stanovništvo zove Debeli Albert, teži oko 680 kilograma.

Ali kako se Albert toliko ugojio?

Ispostavilo se da stanovnici Kaktovika na Aljasci, gde živi Albert, iz mora izvlače mnogo ribe koju ostavljaju medvedima za ishranu, iz poštovanja prema njima. A izgleda da je Albet uzimao malo više od onoga koliko mu je bilo namenjeno.

Fotograf Edvard Bidrou, koji je snimio Debelog Alberta kaže da meštani iz vode izvuku kita, raskomadaju njegovo meso, a onda ga odnesu na oko 4 kilometara izvan grada kako bi polarni medvedi pronašli meso.

To rade iz dva razloga. Prvi je praktičan, to sprečava medvede da se približavaju gradu i uništavaju njihove useve i dolaze u njihove domove. A drugi razlog je poštovanje medveda koje na ovim prostorima gaje već hiljdama godina.

Iako se Debeli Albert baš ugojio, i verovatno je najdeblji živi polarni medved, on je i dalje dosta daleko od svetskog rekorda iz 1960. godine koji drži jedan polarni medved koji je imao čak 1.001 kilogram. Ukoliko se sprema da obori rekord, meda Debeli Albert ima još dosta da radi na sebi.