Zanimljivosti o Estoniji

Pročitajte činjenice koje sigurno niste znali o ovoj baltičkoj zemlji.

 1. Estonija = digitalna kultura
  Od glasanja do potpisivanja dokumenata, u Estoniji se sve funkcioniše online. Ovo podrazumijeva manje gubljenja vremena na birokratiju, a više transparentnosti i efikasnosti u nekim od ključnih sektora društva kao što su zdravstvo i obrazovanje.
 2. Skype je iz Estonije
  Grupa Estonaca je osmislila Skype, i 44% zaposlenih Skype-a su upravo bazirani u Talinu i Tartuu. Talin, glavni grad Estonije, smatra se za Silikonsku dolinu Evrope sa najvećim brojem startapa po glavi stanovnika.
 3. Javni prevoz je besplatan
  Javni prevoz je potpuno besplatan za stanovnike glavnog grada, Talina.
 4. Poprilično je ravna
  Najviša tačka u državi je Suur Munamägi, sa samo 318 metara nadmorske visine.
 5. Cela zemlja je prekrivena internet signalom
  Bilo da putujete javnim prevozom ili radite iz parka, postoji velika šansa da ćete biti u mogućnosti da besplatno surfujete internetom.
 6. Ima visoku stopu pismenosti
  Prema istraživanju koje je sproveo UNESCO, Estonija ima jednu od najviših stopa pismenosti na svetu – 99.8%. Samo Letonija i Severna Koreja su ispred Estonije.
 7. Estonci ne idu u crkvu
  Istraživanja kažu da je Estonija država sa najmanje vernika na svijetu. Samo 16% ispitanika je reklo da je vera važan deo njihovog života, što je izuzetno malo u poređenju sa 27% Britanaca, 65% Amerikanaca i 100% Indonežana.
 8. Zelena je
  52% države je prekriveno šumama i to je čini jednom od evropskih najzelenijih država.
 9. …i ima mnogo ostrva
  Estonija ima 2,222 ostvra! To je mnogo, ali mnogo manje ako brojku uporedimo sa ostrvima u Finskoj – 179,000 (nismo sigurni ko ih je brojao).
 10. Ima samo 3 “velika” grada
  Samo tri grada – Talin, Tartu i Narva – imaju više od 50.000 stanovnika.

Izvor: ultra.ba