Akvadukt u Segoviji, Španija

Akvadukt u Segoviji, Španija je starorimski akvadukt sagrađen za vreme rimskih careva Klaudija i Trajana (1.-2. v.n.e.); jedan od najbolje očuvanih u svetu. On je najpoznatiji simbol Segovije i ovekovečen je na njegovom grbu.

Izvorno dug 18 kilometara s razlikom visine od 1 km, danas je sačuvano oko 1.200 metara s 166 lukova na 120 pilona na dva sprata, s najvećom visinom od 35,1 m. Izvorno je u padu od 1% donosio vodu u Segoviju s izvora reke Akebeda, 18 km od grada. Bio je izgrađen od 20400 velikih granitnih blokova, bez betona. Obnovljen je u 16. st. u vreme vladavine kralja Fernanda II od Aragona kada su postavljene skulpture u središnjim nišama gradskog dela akvadukta.

Akvadukt i dan danas obezbeđuje grad vodom, ali su udaljeni delovi zamenjeni vodovodnim cevima. Godine 1974, obeležena je 2000 godišnjica akvadukta postavljanjem komemorativne ploče, a 1985. godine upisan je na UNESKO-v spisak mesta svetske baštine u Evropi. Od 1997. godine traje njegova opsežna obnova.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
създаване на профил в binance

Your article helped me a lot, is there any more related content? Thanks!

безплатен профил в binance

Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me. https://accounts.binance.com/bg/register-person?ref=DB40ITMB