Prvi kružni tok…

Prvi kružni tok na svijetu i najveći kružni tok na svijetu

Samo korištenje kružnog toka nije uvijek lak zadatak za vozače, ali kada se  ukrštali dvije ili više ulica onda se kružni tok čini kao logično rješenje. Osim toga smanjuju se saobraćajne gužve i prazan hod.
Prvi kružni tok je napravljen u Parizu i okružuje Trijumfalnu kapiju, jedan od simbola grada, naziva Trg zvijezda, zbog 12 avenija koje zrače iz njega i čiji obliku k datira i prije od Francuske revolucije.
To je bilo prvo mjesto kružnog toka koje je predložio gradski arhitekta Eugene Henard, koji je zaključio da s povećanjem saobraćaja postoji potreba za ukrštanjem velikih tgova koji se temelje na pravilima. Tako je 1907. otvoren prvi kružni tok uz uslov da prednost imaju vozila sa desne strane.
Kružne tokove su ubrzo usvojile i druge evropske zemlje, ali ih, prema statistici dobrovoljnih istraživača, Francuska ima najviše, tj. 967 kružnih tokova na milion stanovnika, u Španiji 591, a u Ujedinjenom Kraljevstvu 498 na milion stanovnika
Najveći kružni tok na svijetu se nalazi u Putrajaji u Maleziji sa nevjerovatnim obimom od 3,4 km. Nastao je prije 33 godine kada je tadašnji premijer Mahatir Mahamad najavio ambiciozan plan izgradnje futurističkog grada smještenog uz plantaže palmi. Tako je nastala metropola Putrajaja i u njemu rekordno dugačak kružni tok.
Deset gradova sa najviše kružnih tokova su Kamel u državi Indiana (SAD), gdje na svakih 17 križanja ulica ima jedan kružni tok. Zatim Nantes u Francuskoj, gdje na svaka 23 raskršća postoji kružni tok. Slijede:
  • Madrid (Španija 1 od 30)
  • Alisante (Španija 1 od 33)
  • Valensija (Španija 1 od 35)
  • Sevilja (Španija 1 od 35)
  • Tuluz (Španija 1 od 35)
    *Bilbao (Španija 1 od 36)
  • Sjeverni Lanarkšire (UK 1 od 38)
  • Venecija (Italija 1 od 40)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments