SPELLO – NAJCVJETNIJI GRADIĆ NA SVIJETU U KOJEM DUH ITALIJE ŽIVI U SVAKOM KAMENU

Spello, divno selo smješteno u Umbriji , jedinoj talijanskoj regiji na južnom dijelu Apeninskog poluotoka koja nema izlaz na more, poznato je kao jedno od najljepših i najcvjetnijih malih mjesta na svijetu. Njegove vijugave uličice idealne su za popodnevnu šetnju, a obožavaju ga fotografi, gurmani i svi oni koji traže ugodan, opuštajuć i tipičan srednjovjekovni gradić za odmor. Zbog atraktivne pozicije, beskrajnog zelenila i šarmantnih vinskih puteva, Umbriju su prozvali Zelenim srcem Italije, a Spello njenim najljepšim i najvrjednijim draguljem.
Umbrija po mnogočemu podsjeća na Toskanu , posebice zbog čarobnih srednjovjekovnih gradića i brdovitih pejzaža koji oduzimaju dah svojom ljepotom. Spello, smješten na južnom obronku planine Subasio, između Asiza i Foligna, dio je kluba „Najljepših sela Italije” zbog svoje značajne ekološke, kulturne i umjetničke baštine. Mjesto je zadržalo velik dio svog izvornog izgleda, još uvijek je okruženo ruševinama drevnih rimskih zidina i mnogim važnim spomenicima te ga je pravi užitak razgledavati.
Njegove uske uličice koje se penju, spuštaju i naglo otvaraju pogledima na krajolik pozivaju svakoga na istraživanje. Cijelu povijesnu gradsku jezgru možete obići u roku od 3-4 sata, a jedna od najvažnijih znamenitosti zasigurno je crkva Santa Maria Maggiore. Ova impresivna građevina potječe iz 11. stoljeća, ispunjena je veličanstvenim freskama koje je oslikao poznati talijanski renesansni umjetnik Pinturicchio, a prema povijesnim izvorima pripadala je redovnicima „Camaldoli”.
Spello je poseban ne samo zbog svog izgleda, čak i „iznutra” krije jedinstvena remek-djela poput Rimske kuća koja se smatra važnim arheološkim nalazištem. Vjerojatno je bila u vlasništvu majke cara Vespazijana, što se ustanovilo nakon iskapanja i restauracije, kada su pronađeni prekrasni mozaici i obojene pločice.
Svake godine krajem svibnja ili početkom lipnja u Spellu se održava festival „Infiorate del Corpus Domini”. To je najvažniji i najkarakterističniji događaj kada cijelu gradsku jezgru u potpunosti prekriju brojne umjetnine izgrađene od cvijeća. Mnogobrojni posjetitelji uživaju u različitim glazbenim predstavama i autentičnim tržnicama, ali i nevjerojatnoj stoljetnoj tradiciji ukrašavanja grada koja potječe iz 1602. Točan datum ovog festivala mijenja se svake godine jer se temelji na devetoj nedjelji nakon najvećeg i najvažnijeg kršćanskog blagdana, Uskrsa.
Mještani će vas dočekati s osmijehom dok sjede ispred svojih kuća, pletući, šivajući ili jednostavno razgovarajući jedni s drugima. Ako im uputite talijanski pozdrav kao što je „Buon Giorno”, gotovo ćete sigurno naići na oduševljenje. Dok ste u posjetu, obavezno kušajte visokokvalitetno maslinovo ulje po kojem je Spello poznat, ali i tjesteninu u umaku s crnim tartufima te neodoljivo rose vino.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Μπνου αναφορ Binance

Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me?