Dolina vila…Rumunija

U podnožju Karpata, u srcu Transilvanije, nedaleko od grada Sibinja (Sibiu) skriva se maleno rumunsko selo koje izgleda kao da je preseljeno iz bajke.

Dovoljno je da samo “bacite pogled” na ovo selo i da svakog trenutka s pravom očekujete da se odnekud pojave patuljci, Snježana ili Crvenkapica.

Sve kućice napravljene su od gline i pijeska, sa zamkom „Castelul de Lut Valea Zenelor“, odnosno „Glinenim zamkom iz Doline vila“.

U želji da naprave jedinstvenu turističku destinaciju i priušte gostima povratak u djetinjstvo, vlasnici kompleksa odlučili su da prilikom izgradnje kuća koriste isključivo ekološke materijale.

Takođe, svaka soba u svakoj od kuća u ovom turističkom kompleksu ima svoj zaseban ulaz, pa je privatnost zagarantovana.

Ideja o izgradnji ovog nadasve neobičnog sela rođena je 2014. godine, kada su Razvan i Gabrijela, roditelji tada šestogodišnjeg Sebastijana, odlučili da se sklone iz gradske vreve.

  • Napravili smo veliku promijenu i poželjeli da davnašnji san pretvorimo u stvarnost – kažu Razvan i Gabrijela.
  • Strast prema putovanjima i žeđ za znanjem koncentrisali smo u koncept koji se u to vrijeme zvao „Kuća prirodnih priča“ i postepeno smo postavili temelje konačnog projekta koji smo nazvali „Dolina vila”.

Kako kažu, magija i istrajnost zaslužni su za ono što ovo maleno turističko selo danas predstavlja – simbol tradicije i mira.

Fasada centralnog zamka predstavljala je poseban izazov; vlasnici su željeli da zidovi ostanu od običnog gipsa, ali i da „dišu“ i da u isto vrijeme budu zaštićeni od vode.

Na kraju su se opredijelili za hidrauličnu krečnu boju sa prirodnim zaptivnim svojstvima.

Masivna vrata, drveni prozori, drveni kreveti, namještaj, kamin, pa čak i posudje – sve je ručno radjeno, a za ovaj posao vlasnici “sela iz bajke” angažovali su najbolje rumunske majstore.

Sam zamak “Castelul de Lut Valea Zenelor”, odnosno “Glineni zamak iz Doline vila”, ima dva nivoa, 10 soba, dvije kule i 50 prozora, a arhitektonski je u potpunom skladu s prirodom.

Magični pejzaž upotpunjuje veličanstvena priroda i predivan pogled na zelena prostranstva Rumunije.

Svečano otvaranje sela upriličeno je 2016. godine, kada su posjetioci mogli da vide i upoznaju kako zamak i okolne kuće, tako i prekrasan Vilinski vrt.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments