Panonska jezera…Bosna i Hercegovina

Tuzla je jedini grad u Evropi koji ima slana jezera i jedini grad na svijetu čija se slana jezera, kupalište i plaža nalaze u centru grada. Kada se, prije nekoliko miliona godina, Panonsko more povlačilo sa velikog dijela evropskog tla, ispod Tuzle je ostavilo milione tona naslaga kamene soli i slane vode.

Zahvaljujući ovom prirodnom bogatstvu, a uz podršku domaćih stručnjaka, slana voda je izvučena na površinu i 2003. godine pretvorena u Panonsko jezero I, a 2008. godine izgrađeno je Panonsko jezero II.

Danas kompleks Paninskih jezera čine tri jezera različite veličine i dubine, te Slani slapovi. To su jezera u kojima se nalazi mineralima bogata slana voda, koja se slanim bunarima crpi ispod zemlje.

Pored užitka u kupanju u vodi, ova voda ima i ljekovita svojstva, pogotovo u liječenju steriliteta, reumatskih i disajnih oboljenja.

Slani slapovi su jedinstveni za ovo područje, inhalacijskog zdravstvenog tipa na otvorenom prostoru. To je instalacija sa pet kaskada i dva bazena za kupanje, pri čemu inhaliranje isparenja slane vode veoma pogoduju relaksaciji od stresa, bolestima disajnih organa, glavoboljama i opštem poboljšanju zdravlja, a moguća je i masaža vodom koja pada sa slapova.

Najveća atrakcija kompleksa i trećeg Panonskog jezera su dva vodena tobogana. Plavi spiralni tobogan i crveni pravolinijski valoviti tobogan. Plavi tobogan se nalazi na donjoj etaži jezera, a crveni tobogan na gornjoj etaži trećeg jezera.

Panonska jezera su površine oko 17.000 m2 sa plažama dužine 1.000 metara, odnosno uređenog prostora površine 60.000 m2. Salinitet vode odgovara morskoj vodi i iznosi 30-40 gr./l. Slana voda ima izuzetna terapijska svojstva.

Unutar kompleksa se nalaze uređeni prostori za zabavu djece i prostor za fitnes. U sklopu kompleksa Panonskih jezera nalazi se i Arheološki park neolitsko-sojeničko naselje i Muzej geološka postavka “Pannonica”. U prve 4 godine kompleks Panonike posjetilo je oko 2 miliona turista.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments