Za sve male heroje velikog srca

Leo je bio jazavičar koji je živeo u Pančevu sa porodicom Ilić nepune dve godine. Bio je mali, šašavi, veseli pas koji je voleo ljude, a voleli su i ljudi njega.

Niko nije ni pretpostavio da toliko hrabrosti može da stane u tako malo biće sa kratkim nogama sve do jednog martovskog dana 2014. godine.

Devojčica Nikolina, koja je tad imala 11 godina, vozila je rolere po svom naselju i odjednom se tu stvorio bulmastif koji je počeo da skače po njoj.

Uplašena devojčica rekla mu je da se skloni, ali on ju je srušio na zemlju i počeo da je grize i baca s jedne strane ulice na drugu.

Komšinica koja je čula vrisku izletela je na ulicu, a za njom i njen pas, jazavičar Leo, koji je hrabro pokušao da odbrani devojčicu zgrabivši mnogo većeg psa za nogu.

Bulmastif Meda je pustio devojčicu i počeo da se bori sa malim Leom, nanevši mu teške povrede.

Veterinari u Pančevu želeli su da uspavaju Lea jer je bio u mnogo lošem stanju, međutim vlasnici nisu mogli da se pomire sa tim.

Odmah su ga odveli u Beograd gde je dva sata operisan, a dva dana kasnije Leo je podlegao povredama zadobijenom u pokušaju da sačuva život jednog deteta.

Građani Pančeva želeli su da se oduže neustrašivom malom psu tako što će zauvek sačuvati sećanje na njega.

Na inicijativu Udruženja Ljubimac, 2015. godine je Leu otkriven spomenik u Narodnoj bašti u Pančevu gde je mali pas najviše voleo da boravi.

Na postolju piše “Za sve male heroje velikog srca”, a iznad toga leži bista malog Lea koji oprezno motri na svu decu koja se igraju u parku i podseća na velika dela malih heroja.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments