Zanimljivosti o magarcima

Zanimljivosti o magarcima Izvrsna je prilika da saznate više o velikim sisavcima. Te se životinje koriste kao radna snaga više od 5 tisućljeća. Ovaj će članak predstaviti najzanimljivije činjenice o magarcima.

Dakle, evo najzanimljivijih činjenica o magarcima.

Prema brojnim znanstvenicima, prvi magarci pripitomljeni su u Egiptu ili Mezopotamiji. S vremenom su se proširili po cijeloj planeti.

Od danas u svijetu živi oko 40 milijuna domaćih magaraca.

Zanimljivo je da se magarcem može nazvati samo magarac koji pripada udomaćenoj pasmini. Stoga se  nazivanje divlje jedinke magarcem smatra netočnim.

U pravilu se od magarca rađa jedno ždrijebe. Vjerojatnost da će se roditi blizanci izuzetno je mala – manje od 2%.

U najsiromašnijim zemljama radni magarci žive 12-15 godina, dok je u razvijenim zemljama životni vijek životinja 30-50 godina.

Magarci se mogu sigurno križati s konjima (vidi zanimljivosti o konjima). Životinje rođene u takvom “braku” nazivaju se mazgama, koje su uvijek sterilne.

Još zanimljivosti…

Najveći magarci su predstavnici pasmina Poatus (visina 140-155 cm) i katalonska (visina 135-163 cm).

U vojnoj drami “Tvrtka 9”, isti magarac sudjelovao je u snimanju filma, koji je 40 godina prije toga glumio u “Kavkaskom zarobljeniku”.

Magareća koža u srednjem vijeku smatrala se kvalitetnijom za proizvodnju pergamenta i bubnjeva.

Konj je hibrid pastuha i magarca.

Zanimljiva je činjenica da se magarci mogu uzgajati sa zebrama. Kao rezultat ovog križanja rađaju se zebroidi.

U davna vremena magareće mlijeko nije se samo jelo, već se koristilo i kao kozmetički proizvod.

Zapravo, magarci nisu toliko tvrdoglavi. Umjesto toga, oni jednostavno imaju dobro razvijen instinkt samoodržanja. Ako osjete da im je teret pretežak, za razliku od konja, jednostavno se neće pomaknuti.

Magareći plač čuje se i do 3 km dalje.

Drevni Egipćani zakopali su određeni broj magaraca zajedno s faraonima ili uglednicima. O tome svjedoče arheološka istraživanja.

Jeste li znali da postoje magarci albino? Zovu ih i bijeli magarci, zbog njihove boje. Žive na otoku Asinara, koji pripada talijanskoj regiji Sardinija.

Na mladom je magarcu Isus Krist zajahao u Jeruzalem (vidi zanimljivosti o Jeruzalemu) kao kralj.

Danas su afrički divlji magarci ugrožena vrsta. Njihova populacija ne prelazi 1000 jedinki.

Ženka nosi ždrebe od 11 do 14 mjeseci.

Tjelesna temperatura magarca kreće se od 37,5 do 38,5 ⁰S.

Mozda se najskuplja vina proizvode u Francuskoj, kavijar u Iranu, maslinovo ulje u Grckoj, ali najskuplji sir na svetu se proizvodi u Srbiji….

Delikates od magareceg mleka kosta 1000 eura. Ovaj sir proizvodi se u specijalnom rezervatu prirode Zasavica kod Sremske Mitrovice.

Od 250 grla, samo deo njih moze dati dovoljno mleka. Dnevno se dobije oko 200 mililitara. Za kilogram sira potrebno je 25 litara mleka, i to je osnovni razlog za tako visoku cenu. Proizvodi se u pakovanjima od 50 grama. Magarece mleko ima nizak procenat mlecne masti i ima 60 puta vise vitamina C od obicnog kravljeg mleka.

Po svim parametrima osnovna sirovina je identicna majcinom mleku. Kada bebe mogu da ga piju onda znate da je veoma zdravo i hranljivo.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments