Priča koja traje već 500 godina: Naselje u kojem je godišnja kirija 88 centi

Prije tačno pet vijekova je bogati trgovac iz Augsburga stavio svoje kuće na raspolaganje siromašnima. Naselje postoji i danas, po istom principu, uz simboličnu stanarinu. DW u posjeti najstarijem socijalnom naselju na svijetu.

Stambeno naselje Fuggerei sa kućama obraslim zimzelenom i komotnim trgovima jedno je od najvećih atrakcija u njemačkom Augsburgu.

Ali, živopisno naselje u srcu bavarskog grada je mnogo više od toga: to je veliki socijalni projekat koji već pet vijekova godina u 67 kuća sa 142 stana pruža krov nad glavom za oko 150 siromašnih ljudi. Još 80 ljudi je na listi čekanja.

Ko ovdje želi da živi mora da ispunjava par uslova. Njih je 1521. utvrdio bogati trgovac Jakob Fugger iz Augsburga.

U „kućama za sirοmašne“ smještani su nadničari ili zanatlije koji su malo zarađivali. Oni su morali biti časni i truditi se oko zaposlenja. Prοsjaci nisu imali nikakve šanse – za njih su, smatrao je Jakob Fugger, nadležni grad i crkva. Osim toga, stanari su morali da potiču iz Augsburga, da budu katolici i da se triput dnevno mole za spas duše trgovca Fuggera.

Zauzvrat je od stanara zahtijevao godišnju stanarinu od jednog rajnskog guldena – to je odgovaralo otprilike sedmičnoj plati jednog zanatlije. Što se tiče iznosa stanarine, ništa se nije promijenilo već 500 godina.

Danas se jednom godišnje mora platiti simboličnih 88 centi. I dalje svi stanari moraju biti katolici – a da li se stvarno triput dnevno mole za dušu osnivača naselja, to je teško provjeriti, piše Deutsche Welle.