7 životinja koje zauvijek pripadaju svojim partnerima

Izvor: cinjenice.ba

Nema puno životinja koje nam mogu pokazati što vjerno uistinu znači. Samo oko 3-5% njih ima jednog partnera za cijeli život. A neki parovi čak imaju i svoje tradicije odnosa koje su najčišći prikaz njihove međusobne odanosti.

1. Papige biraju svoje partnere u dobi od oko 4-5 mjeseci.

© Shutterstock.com

Ove male papige žive u sjeveroistočnom dijelu Južne Amerike. Vrlo su društveni i žive zajedno u jatima, komunicirajući u visokim glasovima. Prije nego što uđu u ozbiljnu vezu, počinju hranjenjem i dotjerivanjem jedni drugih.

2. Ždralovi sa sivom krunom imaju posebnu ceremoniju vjenčanja.

© Shutterstock.com

Ove ptice koje žive u Ugandi svoj odnos shvaćaju vrlo ozbiljno. Kako bi pokazali svoju predanost, dva mlada partnera plešu jedni s drugima ispred stada prije nego što se odmaknu u gnijezdo.

3. Coppery titi majmuni mogu postati ljubomorni.

© Steven & Courtney Johnson & Horwitz / Flickr

Titis živi u prašumama Južne Amerike. Njihovi odnosi su vrlo posebni u životinjskom carstvu, jer se emocionalno povezuju sa svojim partnerima. Čak se i uznemire kad su razdvojeni. Parovi čak ostaju zajedno nakon sezone parenja, provodeći svoje romantične trenutke sjedeći rame uz rame s isprepletenim repovima.

4. Atlantski puffini trljaju kljunove zajedno, kao da se ljube.

Ove male ptice rijetko mijenjaju svoje partnere, a svake se godine vraćaju na isto mjesto kako bi se gnijezdili zajedno sa svojom voljenom. Jednom kada majka položi jaje, ona se brine o njemu, a otac donosi hranu i brani gnijezdo.

5. Morski konjići ostaju jedni s drugima dok jedan od partnera ne umre.

Oba roditelja su vrlo odgovorna, ali majka priroda ima neke trikove u rukavu kada su u pitanju ovi momci. U ovom paru, ženka je ta koja treba uložiti malo truda u privlačenje muškarca. A jednom kada je muškarac “zaljubljen”, on je taj koji zatrudni i nosi bebe nekoliko tjedana.

6. Antilope junački brane svoje partnere od drugih obožavatelja.

Ove patuljaste antilope mogu biti male veličine, ali imaju velika srca. Iako su sukobi rijetki, muškarci su uvijek spremni boriti se za svoje najmilije. Kada se pojave druge antilope, oba mužjaka crticaju jedni na druge, brzo se zaustavljaju, klimaju glavom i okreću se, ponavljajući ovu ceremoniju dok protivnik ne odustane.

7. Vidre se drže za ruke dok drijemaju kako ne bi izgubile jedna drugu.

© Shutterstock.com

Divovske riječne vidre ostaju voljena obitelj i žive zajedno u zajednici s drugim vidrama nakon što dobiju potomstvo. Oni dijele svoje obiteljske zadatke jednako, a ponekad druge vidre čak mogu pomoći čuvanjem djece.

Preview photo credit Shutterstock.com