Арно Гујон

Арно Гујон (франц. Arnaud Gouillon; Гренобл, 27. новембар 1985) је француски и српски хуманиста, оснивач и директор француске невладине организације „Солидарност за Косово” (франц. Solidarité Кosovo) и вршилац дужности директора Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, која је орган управе у саставу Министарства спољних послова.

Као најмлађи од троје деце, одрастао је у сложној породици у којој су се неговали традиције, родољубље и историјско пријатељство између Француске и Србије. Под утицајем тих породичних вредности, његов поглед на збивања у бившој Југославији битно је другачији од виђења која превладавају на Западу.

За време бомбардовања Србије 1999. године као школарац од 13 година, улазио је у расправу са професором историје, заговорником рата и залагао се за мир и правду за српски народ.

Основно образовање завршио је у родном граду Жариу и средње образовање у Визилу. Године 2002. уписао је физички факултет уз додатни, необавезни, магистер Математике на Универзитету у Греноблу, другом најбољем универзитету Француске и 32. у свету у области Физике према шангајској листи. Године 2004. ооложио је пријемни испит за упис на угледну инжењерску Политехничку школу Универзитета у Греноблу, смер Екологија и превенција ризика и 2007. мастерирао и стекао звање мастерс инжењера, са 22 године, у области „заштите животне средине”. Након пресељења у Београд, 2012. године похађао је мастер политикологије на Факултету Политичких Наука у Београду, смер „Политички систем Србије и институције”.

Од 2007. до 2010. године радио је као инжењер у Л'Ореалу у Паризу, у Привредној комори у Бордоу, као професор физике у једној француској школи у Kаиру и као координатор за квалитет у Зворнику (Република Српска) у фирми Студен Пром која извози замрзнуте прехрамбене производе у Француску.

Од 2011. године до 2020. запослен је као директор хуманитарне организације „Солидарност за Косово” коју је основао док је био студент и у којој је волонтирао седам година.

Решењем Владе Републике Србије је од 2020. године в.д. директор канцеларије за сарадњу са Дијаспором и Србима у региону.

Његов хуманитарни рад започиње оснивањем 2004. године хуманитарне организације „Солидарност за Косово”, која је основана као реакција на антисрпске погроме који су 17. и 18. марта 2004. погађали цело Косово и Метохију. Дошао је први пут у Србију 2005. године са братом Бертраном и двојицом пријатеља са хуманитарном помоћи скупљене у Француској. Мала студентска организација браће Гујона брзо је израсла у једну од највећих хуманитарних организација која делује на простору Балкана.

Са подршком од преко 12 000 донатора из целе Француске, и без иједне државне или европске субвенције, „Солидарност за Косово” је организовала преко 44 шлепера хуманитарне помоћи и финансирала у сарадњи са Епархијом рашко-призренском више десетина пројеката у области школства, здравства и пољопривреде. Организација је на терену препозната по својим самоодрживим пројектима који омогућавају људима да живе од свог рада, а не од хуманитарне помоћи. У сарадњи са Народним кухињама Мајка Девет Југовића, финансирала је изградњу пет фарми, једне млекаре, једне фабрике за пастеризацију воћа и поврћа, поставила десетине пластеника и купила стотине животиња попут крава, оваца и коза, као и пољопривредне машине за мештане енклава.

Рад са децом и хуманитарни пројекти за децу су такође један од приоритета „Солидарност за Косово”. Од 2012. до данас, реновирала је 34 школе, водила стотине деце први пут на море и помогла раду два породилишта, једне болнице и четири дома здравља.

Укупна вредност помоћи коју је „Солидарност за Косово” пружила социјално угроженим породицама које живе у енклавама на Косову и Метохији прелази 5,5 милиона евра.

Арно Гујон је ожењен Иваном Гајић, Српкињом рођеном у Француској, са којом има троје деце, ћерке Милену (2015) и Ирену (2017) и сина Виктора (2021). Упознали су се случајно у Зворнику, где је Арно радио као инжењер, док је Ивана била у посети својој родбини.
Ивана је завршила Политичке науке у Паризу и радила као политички асистент у Народној скупштини у Паризу, потом у Бриселу и Стразбуру, а затим и у Суду у Шамберију. Сада ради у хуманитарној организацији Солидарност за Косово где је задужена за однос са донаторима, француским званичницима и медијима.

Орден Светог Саве првог степена, доделио је Свети архијерејски синод Српске православне цркве: „За делотворну љубав показану његовим свесрдним и несебичним залагањем у прикупљању и пружању неопходне материјалне и финансијске помоћи за нашу Свету Цркву и страдални народ на Косову и Метохију, као и за истрајно сведочење истине о животу нашег народа у овој српској покрајини”

Извор: Википедија

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments