Pamtimo ga po ulozi Ozrena Soldatovića

Pamtimo ga po ulozi Ozrena Soldatovića, a život mu je obeležila jedna tragedija

Glumac nije krio ni to da je imao problema sa porokom.

Karijera glumca Dušana Golumbovskog trajala je pet decenija, a domaća publika najbolje ga pamti po ulozi Ozrena Soldatovića u seriji „Srećni ljudi“.

Ipak, njegov život nije bio nimalo lak, o čemu je glumac otvoreno govorio.

„Otac je umro novembra 1940. godine i ja sam, u stvari, posmrče. Moj otac Dragutin je bio razmaženi sin bogatog industrijalca, a majka Dušica Vasiljević poznata balerina. Iz priča znam da, kad je moj deda umro, njegovo četvoro dece, među kojima je bio i moj otac, podelili su njegovo bogatstvo. Otac je tada počeo da živi sladak život – prvi je u Beogradu kupio „bentli“ i, logično, zaveo je balerinu. Naravno, zabranio joj je da se bavi svojim poslom, jer su u to vreme balerine i glumice pratile razne predrasude“, rekao je on svojevremeno u intervjuu za Press.

Već kao desetogodišnjak zaigrao je u predstavi „Sin brkate čete“ u Mesnoj zajednici na Crvenom krstu.

„Za to što sam postao glumac najzaslužniji su moj učitelj Ilija Janković i jedna čistačica. Učitelj je u meni prepoznao glumačku sklonost i dao mi ulogu u predstavi, a neka čistačica je gledala tu predstavu i preporučila me čuvenom Bati Miladinoviću u Radio Beogradu. Desetak godina kasnije upisao sam glumačku akademiju, u klasi sa pokojnim Zoranom Radmilovićem, Stanislavom Stašom Pešić i Petrom Kraljem. Kasnije nam se pridružio i Miloš Žutić, koji je ponavljao razred da bi bio bliže svojoj velikoj ljubavi Oliveri Vučo, to jest Katarini, koja je takođe bila sa nama na klasi“, dodao je Golumbovski.

Najbolji prijatelj među kolegama bio mu je Petar Kralj.

„Pera i ja družili smo se na Akademiji svakodnevno. Što na časovima, što privatno. U njemu sam prepoznao čast i poštenje, što je veoma retko i izuzetno kod ljudi. Pri tom je Pera simpatičan čovek, duhovit je, opušten i, što je tada bilo jako važno, uvek raspoložen za dobru kapljicu. Jednom prilikom, posle gostovanja u nekoj emisiji, sreli smo se negde oko deset sati izjutra. Seli smo u bifeu „Lasta“, pričali i pili sve dok nismo pali s nogu. Mislim da smo se rastali tek negde oko ponoći. Nikad mi se nije desilo ništa slično. Druženje s njim je bilo veoma lepo. Život nas je malo razdvojio, između ostalog jer sam prestao da pijem iz zdravstvenih razloga. Tokom bombardovanja 1999. godine imao sam moždani udar i od tada ni kap nisam popio“, otkrio je Dušan.

Više od tri decenije, Dušan Golumbovski bio je u braku sa novinarkom Mirjanom Popović Golumbovski sa kojom ima ćerku Anu.

„Moja supruga je televizijska novinarka, a ćerka se bavi montažom i zaposlena je na TV Pink. U izbor Aninog zanimanja se apsolutno nisam mešao, upisala je ono što je volela. Još uvek nisam postao deda, ali se nadam da ću uskoro“, zaključio je glumac u intervjuu za pomenuti medij.

Dušan Golumbovski preminuo je u januaru 2016, u 74. godini života.


Dušan Golumbovski (Beograd, 15. mart 1941 — Beograd, 3. januar 2016) bio je srpski glumac, voditelj, pevač, publicista, radnik u kulturi i dugogodišnji član Dečje radio grupe.

Prepoznatljivost pred domaćom publikom je zavredio ulogom tajkuna-antagoniste Ozrena Soldatovića u serijama Srećni ljudi i Bela lađa, te ulogom parničnog, pa potom krivičnog sudije u seriji Bolji život.

Biografija

Detinjstvo

Dušan se, kao drugo dete u braku Dušice Vasiljević, poznate beogradske balerine i Dragutina Golumbovskog, razmaženog sina bogatog industrijalca – poznatog po tome što je prvi u Beogradu priuštio Bentli – rađa uoči Drugog svetskog rata, nekoliko meseci nakon smrti oca. Poreklo vodi iz bogate, predratne, porodice industrijalca. Njegov predak Živan Golumbovski bio je član Masonske lože Kraljevine Jugoslavije. Osam godina stariji brat Bogomir, diplomirao je fizičku hemiju 1961. godine.

Glumačka karijera

Na daske koje život znače staje prvi put sa deset godina, zaslugom učitelja i čistačice.

Glumačku akademiju je pohađao zajedno sa Zoranom Radmilovićem, Stanislavom Pešić, Petrom Kraljem, Milošem Žutićem i Oliverom Katarina-Vučo. Sa najboljim prijateljem, Petrom Kraljem vezivala ga je zajednička ljubav prema piću.

Šezdesetih godina 20. veka se, zajedno sa Slobodanom Đurićem, Ivanom Bekjarevim, Miodragom Andrićem i Dejanom Konstatinovićem, okupio oko Teatra Nacionalne Drame i drugih grupa nastalih po ideji Eve i Radomira Stevčića Ras, koje prezentovane na netradicionalan način, započevši sa organizacijom književnih večeri prerastaju u politički teatar odlikovan kritikom komunističkog sistema.

Osim zapaženih rezultata u teatru, televizijskoj i filmskoj publici se predstavlja u više od pedeset ostvarenja, te snima više od sto epizodnih nastavaka poznatih serija, beležeći poseban uspeh u serijama scenariste Siniše Pavića.

Rad i delo

Zajedno sa Banetom Cvetkovićem, 1967. godine čini prvi voditeljski par kultne TV emisije značajne za formiranje Ju rokenrol scene “Koncert za mladi ludi svet” Nikole Karaklajića, u kojoj nastaju prvi muzički spotovi domaćih rok grupa. Istodobno, u duetu sa Edi Dekengom, muzičarem poreklom iz Konga, predstavlja svoje pevačke kvalitete. Krajem devedesetih godina vrši dužnost upravnika „Pozorišta T“ u Beogradu, do njegovog odlaska u stečaj. U publicističkom stvaralaštvu zalaže se za međusobnu toleranciju i uzajamnu solidarnost, te se osim problematikom pozorišta, bavi i pitanjem širih društvenih odnosa, pružajući kritički osvrt na hijerarhiju, institucije i kulturu.

Privatan život

Supruga Mirjana Popović-Golumbovski, istaknuti novinar i feljtonista, nosilac Nagrade za životno delo „Slobodan Glumac”, povodom tri decenije uređivačkog rada TV strane i TV dodatka Večernjih novosti. Ćerka Ana, diplomac katedre za filmsku i TV montažu Akademije umetnosti u Beogradu.

Dugogodišnju borbu sa alkoholizmom dobija 1999. godine, nakon pretrpljenog moždanog udara, pod pritiskom zdravstvenih razloga. Po odlasku u penziju 2002. godine, tumači isključivo lik Ozrena Soldatovića, koji smatra svojom posebnom obavezom.

Preminuo je u Beogradu 3. januara 2016. godine u svojoj sedamdeset i četvrtoj godini.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
código de indicac~ao da binance

Thanks for sharing. I read many of your blog posts, cool, your blog is very good. https://www.binance.com/pt-BR/register?ref=JHQQKNKN