Janjske otoke…

Četiri kilometra od izvora rijeke Janj, nalaze se Janjske otoke, najpoznatije i najatraktivnije izletište u Šipovu, Bosna i Hercegovina. Ovo mjesto je pravo čudo prirode kraškog svijeta koje podsjeća na niz renesansnih parkova, sa bujnim zelenilom, kaskadama, potocima i malim vodopadima. U Janjskim otokama možete iznajmiti sobe u seokim domaćinstvima i dužim boravkom na ovom čarobnom mjestu priuštiti sebi luksuz upoznavanja i uživanja u nesvakidašnjem mjestu.

Janjske otoke su prava mala oaza prirode i zelenila, koja će vas za trenutak smjestiti u neki film avanture ili dokumentarac iz Amazona.

Dom su za mnoge divlje životinje

Zbog izuzetne očuvanosti prirode, ali i specifičnih klimatskih uslova, Janjski otoci čine pravi mali prirodni ekosistem, bogat raznovrsnim biljnim i životinjskim svijetom. Ovdašnje šume dom su za mnoge divlje životinje, poput zeca, vuka, lisice, medvjeda, srne, divlje svinje, pa i risa, a sama rijeka Janj, koja je uz Plivu, Sokočnicu, Lubovicu i Volaricu, jedna od pet rijeka koje protiču ovim krajem, veoma je bogata ribom, posebnom pastrmkom.

Rijeka Janj

Rijeka Janj izvire 13 km južno od Šipova, baš u Janjskim otokama, rijeka se razliva u mnogobrojne potočiće koji se nakon nekoliko kilometara ponovo spajaju.Ovo mjesto krasi veliki broj slapova, potoka i vodopada koji se protežu duž čitavog mjesta. Stanište je pogodno za lov i ribolov, a postoji mogućnost i iznamljivanja soba u seoskim domaćinstvima.

Prašuma Janj

Ovdje se nalazi i prašuma Janj koja je strogi prirodni rezervat s površinom od 295 hektara. Od te površine izdvojeno je 58 hektara u kojima je zabranjeno iskorištavanje šume i bilo kakva ljudska djelatnost. Prašumu čine stabla bukve i jele, ali i javora, brijesta, jasena i smreke.

Uvrštena na UNESCO listu svjetske baštine

Odbor za svjetsku baštinu UNESCO-a proglasio je krajem jula prošle godine prašumu Janj kod Šipova prirodnim dobrom od svjetskog značaja. Prašuma Janj našla se među 15 novih zaštićenih područja iz šest država potpisnica Konvencije UNESCO o zaštiti prirodne i kulturne baštine. Prašuma Janj prvo je prirodno dobro iz Bosne i Hercegovine koje je uvršteno na UNESCO listu svjetske baštine.

Muzički festival Z. E. T.

Pored nevjerovatne prirode, vjerovatno druga najčešća asocijacija na ovo mjesto je čuveni muzički festival Z. E. T. fest koji je, zahvaljujući izvođačima, izuzetno atraktivan za posjetioce.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
gate.io u.s.a reddit

We’re a gaggle of volunteers and opening a new scheme in our community.Your web site provided us with valuable info to work on. You’ve performed an impressive activity and our entire community will be thankful to you.

Utwórz darmowe konto

Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me.