Žarko Laušević

Raskošan talenat kakav on ima moraju da priznaju i najzahtevniji gledaoci. Rođen je 19. januara 1960. na Cetinju. U Beograd ga je dovela gluma, pravo na Fakultet dramskih umetnosti.

Žarko je diplomirao glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, gde je ostvario uloge u velikom broju predstava. Na filmu je debitovao 1982. godine, ulogom u filmu Progon. Iste godine ostvario je značajne uloge u filmovima Savamala i Direktan prenos. Vrlo brzo je dobio jednu od glavnih uloga u TV seriji Sivi dom (1984), koja mu je donela veliku popularnost. Nakon toga, igrao je uloge u više od dvadeset filmova i televizijskih serija, među kojima su: Šmeker (1985), Svečana obaveza (TV) (1986), Dogodilo se na današnji dan (1987), Oficir s ružom (1987), Braća po materi (1988), Boj na Kosovu (1989), Original falsifikata (1991), Bolje od bekstva (1993), Kaži zašto me ostavi (1993), Nož (1999).

Dve velike ljubavi obeležile su Žarkov život, brak sa prvom suprugom Majom, s kojom ima ćerku Asju i sina Dušana, i brak sa sadašnjom suprugom Anitom, s kojom je dobio ćerku Janu. Drugu suprugu je upoznao na snimanju filma “Boj na Kosovu”. Zaljubio se u nju, ali je odlučio da sačuva brak. Anita se zatim udala, rodila devojčicu, ali su se njen i Žarkov život ponovo ukrstili i povezali.

U toku 2022. godine snimljena je serija “Pad”, nastala po knjizi “Godina prođe, dan nikad” Žarka Lauševića, a slavnog dramskog umetnika igra Milan Marić. Gledaoci će moći da vide kako je izgledao dan, posle kog mu se život promenio za 180 stepeni.

Tog 31. jula 1993. godine, podsetimo, Lauševića i njegovog starijeg brata Branimira, poznatog po nadimkom Mili, napala je grupa huligana u blizini podgoričkog lokala. Tom prilikom je Žarko iz svog pištolja CZ-99 usmrtio napadače Dragora Pejovića i Radovana Vučinića, a teško ranio Andriju Kažića.

Na prvom suđenju osuđen je na 15 godina zatvora zbog dvostrukog ubistva. Presuda je nakon žalbi potvrđena 1994. godine. Kaznu je izdržavao u Spužu i Požarevcu. Nakon što je savezni sud ukinuo presudu, po ponovnom pretresu februara 1998. izrečena mu je kazna od četiri godine zatvora zbog dvostrukog ubistva u prekoračenju nužne odbrane. Budući da je u tom trenutku već bio izdržao četiri i po godine, pušten je na slobodu.

Ubrzo nakon toga napustio je zemlju i preselio se u Njujork, jer se plašio krvne osvete. Drama koju je pokrenuo nemili događaj 1993. nije se završila njegovim odlaskom u Ameriku.

Vrhovni sud Crne Gore 2001. izrekao je novu kaznu od 13 godina zatvora. Šest godina kasnije Laušević je uhapšen zbog boravka u SAD bez vize. S obzirom na to da je od 2002. za njim bila raspisana poternica, razmišljalo se o njegovom izručivanju Srbiji. Sve se završilo 2009, kada je sud u Njujorku ukinuo pritvor Lauševiću.

Godine 2011, objavio je knjigu Godina prođe dan nikad. Septembra 2013. iz štampe je izašla Druga knjiga.

Dana 29. decembra 2011, pomilovao ga je predsednik Republike Srbije Boris Tadić. Srpski pasoš uručio mu je 1. februara 2012. ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić u Njujorku.

O njegovom životu napravljen je film „Lauš” po ideji, scenariju i u režiji Branke Bešević Gajić, čija je premijera održana u februaru 2014. godine u Sava centru.

Posle više godina posetio je Srbiju i Crnu Goru u maju 2014. godine.

Maja 2022. objavio je knjigu Padre, idiote!

Nagrade i priznanja

• Zlatna arena u Puli za najbolju mušku ulogu u filmu Oficir sa Ružom, 1987. godine

• Nagrada lista Polet u Puli Žarku Lauševiću i Kseniji Pajić za najpoetičniji emotivni odnos, 1987. godine

• Nagrada Car Konstantin u Nišu za uloge u filmovima Oficir sa Ružom, Dogodilo se na današnji dan i Oktoberfest, 1987. godine

• Nagrada „Grad teatar” za ulogu u predstavi Kanjoš Macedonović, 1989. godine

• Nagrada Zoran Radmilović za ulogu u predstavi Kanjoš Macedonović, 1989. godine

• Sterijina nagrada za likove Rastka Nemanjića i Svetog Save u predstavi Sveti Sava, 1990. godine

• Nagrada izdavačke kuće Dečje Novine za ulogu u filmu Tango Argentino, 1992. godine

• Gran Pri na Filmskim susretima u Nišu za ulogu u filmu Bolje od Bekstva, 1993. godine

• Nagrada lista Novost 8 za ulogu u filmu Kaži zašto me ostavi, 1993. godine

• Nagrada u Herceg Novom

• Nagrada Gran pri Naisa, Filmsku susreti − Niš, 2016. godine

• Nagrada Zlatna antena za glavnu mušku ulogu, Fedis, 2019. godine

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments