10 stvari koje ne znate o Meril Strip

Govorili su da je ružna za javni posao, a danas joj zavide

Prema ocenama svih kritičara, ne postoji niko ko može da stane rame uz rame sa njom kada je talenat u pitanju. Kako vole da ističu njeni profesori, niko je nije naučio glumi – ona je to uradila sama.

„Od svih velikih glumica ovde u Holivudu jedna je naročito prošla test vremena svojim neinspirišućim i precenjenim ulogama“, bile su reči kojima je Meril najavljivana na dodeli Oskara, za koji je tokom karijere nominovana 20 puta, a tri puta ga je i osvojila!

  1. Kao dete je maštala da će biti mamina i tatina princeza i ništa više od toga. Otac joj je bio farmaceut, a majka umetnica. Međutim, njih dvoje su voleli da u slobodno vreme kući sviraju klavir i pevaju, pa su tu ljubav preneli i na nju.
  2. U tinejdžerskim danima, tačnije sa 12 godina, verovala je da će biti operska pevačica pa je tako i upisala časove pevanja. Bila je talentovana, ali je odustala nakon četiri godine. „Pevala sam nešto što ne razumem i shvatila sam da ne želim da se bavim onim što me ne zanima“, rekla je glumica.
  1. Pohađala je versku školu „Bernards“, a nakon dobijene diplome htela je da upiše pravni fakultet. Na dan upisa se uspavala i nikada više nije pokušavala da se upiše. Kako kaže, shvatila je to kao znak da je predodređena za druge stvari.
  2. Diplomirala je glumu 1971. na koledžu „Vasar“. Tu je privukla pažnju glumice Džin Artur, koja joj je povremeno davala savete i instrukcije. Nekoliko godina kasnije magistrirala je umetnost na Univerzitetu „Jejl“. Za vreme školovanja na Jejlu dobila je i prve uloge: glumila je Helenu u predstavi San letnje noći, a potom osamdesetogodišnju nepokretnu ženu u kolicima.
  3. Put do zvezda bio joj je posut trnjem. Krenula je na audicije, jedna od njih je bila i za film “King Kong” reditelja Dina de Laurentisa. Kada je stala ispred njega, Din je kolegama rekao da je ona i suviše ružna da bi se bavila glumom i u čudu pitao zašto bi je iko doveo na audiciju. „Žao mi je što nisam lepa kao što bi trebalo, ali znate, to je to. Ovo je sve što možete da dobijete“, odgovorila je tada Meril.
  4. Te godine debituje na televiziji, a 1977. dobija prvu ulogu na filmu. Robert de Niro ju je spazio u jednoj predstavi i pozvao da bude njegova devojka u, po tadašnjem mišljenju ne tako važnom filmu „Lovac na jelene“. Tom ulogom dobija prvu nominaciju za Oskara.
  5. Mnoge tekstove iz filmova u kojima je glumila je sama smislila. Svaki je bio prihvaćen.
  6. Za ulogu u filmu „Music of the heart“ Meril je naučila da svira violinu za 8 nedelja, tako što je svakodnevno vežbala po 6 sati.
  7. Prvog dana snimanja filma „Đavo nosi Pradu“ Meril je dočekala En Hatavej sa rečima: „Mislim da si ti savršena za ovu ulogu. Presrećna sam što ćemo raditi zajedno. Ovo su poslednje lepe reči koje ću reći za tebe“. Tako je i bilo.
  8. Stripova je poznata po svojoj sposobnosti da uspešno imitira govor drugih dijalekata. Nema problem sa tim da se u sekundi prebaci na nemački ili poljski jezik, a da akcenat zvuči kao da govori maternji.

Meril je ujedno i najuticajnija glumica svih vremena. Može da odigra gotovo sve uloge, a odbili su je samo za četiri uloge i to: Petsi Klajn u filmu „Sweet dreams“, Elizabeta I u istoimenom filmu, Gospođica Kenton u filmu „The remains of the day“ i Mišel Straton u filmu „Američki žigolo“. 👩🏼❤️🌍

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments