Džejms Džojs

Na današnji dan je rođen Džejms Džojs 1882., a na današnji dan je i njegovo najpoznatije delo “Uliks” izdato prvi put kao roman 1922.

“U „Uliksu“ sam ostavio toliko tajni i zagonetaka da će profesori vekovima moći da se zanimaju raspravljanjem o tome šta sam to hteo da kažem, a to je jedini način da čovek sebi obezbedi besmrtnost“. (Džejms Džojs)

Hemingvej je veoma cenio Džojsa, a u jednom pismu 1923. opisao je svoje oduševljenje novim romanom „Uliks“: „Džojs ima prokleto predivnu knjigu, on je najbolji pisac na svetu“. Verovatno najčudnije prijateljstvo u svetu književnosti jeste ono između Džejmsa Džojsa i Ernesta Hemingveja. Oni su se susretali po barovima dvadesetih godina prošlog veka u tadašnjem centru umetnosti, Parizu. Džojs je bio slabašan i mršav, dok je Hemingvej bio visok, snažan i nije prezao od nasilja Džojs bi se često u tim pijanim stanjima našao u ratobornim situacijama, pa bi svaki put bez izuzetka skočio iza svog krupnog prijatelja i vikao: „Prebij ga Hemingveje, prebij ga!“, što bi ovaj rado prihvatao.

Ipak knjiga je nekoliko puta završila na sudu. Džojs je nazivan prljavim pornografom. Zbog svog rečnika i seksualnog sadržaja, knjiga je 1922. bila zabranjena u SAD-u i svi primerci do tada su bili spaljeni.

Tek nakon višegodišnjih sporova i suđenja, 1933.g je ukinuta zabrana izdavanja i prodavanja ovog romana u SAD-u. Roman važi za jedan od najboljih u 20. veku. Dzojs ga je pisao punih 10 godina. U Irskoj se u čast ovog romana, svake godine 16.juna slavi “Bloomsday”

Ko nije čitao knjigu može je nabaviti u Makart Knjižara

Preuzeto: Radioaktivni Komarac/FB

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments