Karlos Santana

Danas je 76. rođendan velikom Karlosu Santani- muzičar, jedan od najvećih gitarista i humanitarac

Njegovo umetničko putovanje je počelo pre nekih šezdesetak godina u meksičkom gradiću Autlan-sada ulica i javni trg nose njegovo ime, gde je već sa pet godina bio upoznat sa ‘tradicionalnom muzikom’, od strane njegovog oca Hosea, marijači violiniste. Porodica se preselila u grad Tihuanu 1955. godine, gde je Karlos ozbiljno počeo da svira gitaru, učeći i izvodeći muziku B.B. Kinga, Džoni Li Hukera, Ti B. Vokera, svog idola Ričija Valensa i ostalih velikana koje je slušao na radiju. Ma koliko da je bio inspirisan tradicionalnom muzikom koju je od oca primio, ostvario je njegov san da se osamostali i svira rok. Gotovo da nema intervjua da Karlos Santana ne spomene opraštanje. Za čoveka koji je kao dete bio zanemarivan, napušten od oca pa čak i zlostavljan od strane porodičnog prijatelja svaki dan od 10 do 12 godine, ovo je vrlo snažna poruka. Ali to nije došlo preko noći. Karlos je prošao paklen put koji uključuje teško detinjstvo u Meksiku, sedam pokušaja samoubistva, raspad prvog braka… Najavio je da će se po završetku karijere baviti žrtvama zlostavljanja, jer kako kaže: ”Želim videti i druge oslobođene od boli…”. Svom zlostavljaču je oprostio.

Godine 1961. se preselio u San Francisko. Sudbina je dovela Karlosa na “pravo mesto u pravo vreme” smeštajući ga direktno u centar muzicke scene “Bay Area” koja je u to vreme počinjala da cveta. U ovoj klimi Karlos je nastavio da razvija svoju muziku. Ono što ga je vinulo u sam vrh je nastup na Vudstoku, koji je smatran jednim od najboljih, on je rekao o tom nastupu da je to jedini put da je pre samog nastupa konzumirao LSD, i da je mislio da umesto gitare svira zmiju (na slici). Postao je slavan kasnih 1960. godina i ranih 1970. sa svojom grupom, Santana Bluz Bend. Santana je nastavio da radi na ovaj način tokom sledećih decenija, a doživeo je iznenadnu reafirmaciju svoje popularnosti u kasnim 1990. godinama, kada je njegov album Supernatural 1999. godine, pokupio je brojne Gremije i bio je na prvom mestu najslušanijih.

Karlos je prošao dalek put, ali nikada nije zaboravio odakle dolazi, pa je tako čim je saznao da njegov bubnjar od pre 45 godina živi kao beskućnik u Meksiku, otišao tamo i pomogao mu. Posle godina turneje, Santana je učestvovao na prvom zajedničkom američko-sovjetskom “Rock'n Roll Summitu” 1987. godine. On i njegova prva supruga Debora osnovali su Milagro fondaciju koja je donirala 1,8 miliona dolara za pomoć siromašnim mladima. Pomagao je između ostalih preživelima u zemljotresima, obolelima od side, kao i indijancima.

Njegova druga žena Sindi Blekmen je bubnjarka u njegovom bendu, a prva žena Debora je veliki borac za ljudska prava i sa njom ima troje dece.

Preuzeto: Radioaktivni Komarac/FB

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments