Kris Kornel

Na današnji dan rođen je mnogima jedan od najlepših vokala rok muzike, Kris Kornel, pravim imenom Kristofer Džon Bojl. Po pravilu uvek uspešan, da li su u pitanju bendovi Soundgarden, Temple of the Dog, Alice Mudgarden i Audioslave ili solo nastupi uvek u vrhu.
Pored autorskih stvari, imao je i odlične obrade koje su često zvučale bolje i od originala uz odlično sviranje gitare. Kornela je magazin Hit Parader proglasio za 4. najbolji vokal hevi metala.
Krisov otac je bio farmaceut, a majka računovođa, odrastao je sa dva starija brata i tri mlađe sestre. Retko je izlazio iz kuće, bio je usamljen. Kada je Kornel imao samo devet godina, naišao je na veliku kolekciju ploča Bitlsa. Našao ih je u napuštene u podrumu suseda i proveo dve godine namerno slušajući i proučavajući katalog pesama Bitlsa. Upijao je što je više moguće sve dok nije napunio 11. Od njih je nastavio da proučava Litl Ričarda i druge.

Već sa 15 godina napustio je školu, anksiozan i depresivan tražio je sebe, taj put ga je odveo prvo u kuhinju. Radio je kao kuvar, a postao i šef kuhinje jednog čuvenog restorana u Sijetlu. Kasnije je posedovao restoran sa rok tematikom u Parizu pod nazivom „Black Calavados“.
Četvrti album Soundgarden-a Superunknown postao je veliki hit širom sveta. Debitovao je na prvom mestu Bilbordove liste 200 i prodao se u milionima primeraka u roku od nekoliko meseci od objavljivanja. Sadržao je singlove kao što su Black Hole Sun i Spoonman.
Postao je omiljen među umetnicima, pre svega veliki prijatelj Džefa Baklija kome je posvetio pesmu ‘Wave Goodbye’ , zatim Breda Pita, Tomija Morela i bio je kum Česteru Beningtonu koji je izvršio samoubistvo na njegov rođendan. Dok je Kris izvršio dva meseca ranije 18.maja kada i Ijan Kertis. Imao je 53 godine i troje dece.

Preuzeto: Radioaktivni Komarac/FB

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments