O Dragani Mrkić

Film “Oficir s ružom” je melodrama zbog koje su se lile suze zbog tragične sudbine, ali i vodili ratovi među filmskim kritičarima.

Naime, radnja filma se odvija 1945. godine u Zagrebu, neposredno posle Drugog svetskog rata. Film prati život partizanskog oficira Petra (Žarko) koji se u prvim posleratnim danima zaljubljuje u Matildu (Ksenija), udovicu iz više klase. Ljubav počinje da se razvija obostrano, pa poručnik Petar ostavlja svoju verenicu Ljiljanu (Dragana) i počinje da živi sa Matildom.

Društvene okolnosti, ljudske slabosti i ljubomora vode Petra u pogibiju, a obe žene koje je voleo i koje su njega volele ostaju same.

Naziv filma izveden je iz scene u kojoj Petar donosi dve ruže, po jednu za Ljiljanu i Matildu.

Njihova tragična ljubavna priča potresla je na hiljade ljudi, dok je scena kada se Ljiljana i Matilda kupaju zajedno u kadi izazvala mnogo polemika među filmskim kritičarima u tadašnjoj komunističkoj Jugoslaviji.

Glumica Ksenija Pajić malo-malo pa se može videti u pozorišu, u nekoj seriji, filmu, dok se Laušević nakon 15 godina “bega” opet pojavljuje na sceni.

Ali, o Dragani Mrkić se veoma malo zna.

Naime, ona je još 1987. godine diplomirala glumu na FDU u klasi profesora Predraga Bajčetića. Ljubitelji domaće kinematografije Draganu pamte po ulogama u filmovima “Iskušavanje đavola”, “Pogled s Ajfelovog tornja”, “Gledaj me”, “Gnjurac”, “Umetni raj”, “Gorski venac”, seriji “Složna braća”, ali najviše po ostvarenju “Oficir s ružom”.

U jednom od intervjua za domaće medije, Dragana se prisetila snimanja filma kao nečeg nežnog, čistog i nevinog.

“Scenu u kojoj se Ksenija i ja kupamo u kadi snimili smo u jednom stanu u Zagrebu. Pamtim da je na setu bilo mnogo smeha i da smo scenu doživeli potpuno normalno i opušteno. Kao jednu od bitnih karakteristika istakla bih i ožiljak koji su mi nalepili, jer mlada partizanka koju sam igrala morala je da bude bar jednom ranjena. Veoma mi je bio smešan taj ožiljak”, rekla je jednom prilikom glumica, koja je pomenuti film snimila kao studentkinja četvrte godine glume.

Ona je tom prilikom istakla da joj je film “Oficir s ružom” obeležio karijeru i da je po njemu uglavnom prepoznaju.

Izgledalo je kao da će posle te uloge ostvariti značajnu glumačku karijeru, ali se to, nažalost, nije desilo.

Dragana Mrkić danas režira predstave, mladim naraštajima predaje u školi glume, ali i odigra pokoju ulogu na filmu i u pozorištu. Živi u Beogradu.

Filmografija

1970.-te

 1. Domovina u pesmama

1980.-te

 1. Oficir s ružom (Ljiljana Matić)
 2. Četrdeset osma — Zavera i izdaja (Ivanka)
 3. Iskušavanje đavola (Jelka)

1990.-te

 1. Veštački raj
 2. Srpski rulet
 3. Gnjurac (Olja Popović)
 4. Večita slavina (Tina)
 5. Snovi od šperploče
 6. Mali kućni grafiti (serija) (Anđelka)
 7. Složna braća (Tajanstvena Žaklina)

2000.-te

 1. Gorski vijenac (Sestra Batrićeva)
 2. Hotel sa 7 zvezdica (TV serija )
 3. Pogled sa Ajfelovog tornja (Marijanina majka)
 4. Gledaj me

2010.-te

 1. Tilva Roš
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments