Patrik Svejzi

Fali ova faca danas, da oplemeni filmove svojom blagošću

Patrik Svejzi je dobio samopouzdanje za glumu, kada mu je prilikom slučajnog susreta u prodavnici Marlon Brando iz čista mira rekao „Sinko ima nešto u tvojim očima..“
Inače bi verovatno ostao plesač, ovako je bio i jedno i drugo. Slavu je stekao u filmu „Austsajderi“, zatim mini serijom „Sever i Jug“, da bi njegovo plesno umeće došlo do izražaja u filmu „Prljavi ples“.

Pre toga Patrik se bavio plesom, a svoju suprugu Lisu Niemi sa kojom je ostao do kraja života je upoznao na plesnim lekcijama koje je držala njegova majka (desno-donja slika). Oboje su bili tinejdžeri. Pa je sačekao da postane punoletna kako bi je oženio i bili su u braku do njegove smrti, a njegove poslednje reči bile su „Volim te“. Ona je bila njegova inspiracija kada je pisao pesmu “She's like the wind”. Ipak mrlju na ovu romantizovanu priču, bacile su glasine da ga je žena varala i da je pred smrt branila svima da ga viđaju, čak i njegovoj majci. Pet godina kasnije ponovo se udala.

Što kaže njegov kolega iz „Drumske kafane“, Sem Eliot: “Tip koji ume da pleše i da se bije, kauboj i baletan, šalite se, gde to ima”. Partnerka iz „Prlavog plesa“ Dženifer Grej je povodom njegove srmti izjavila: “Patrik je bio retka i predivna kombinacija sirove muškosti i neverovatne otmenosti”. Demi Mur partnerka iz filma „Duh“-rekla je da je to čovek koji je imao moć da šarmira sve.
Pre nego što je Tom Kruz poečo da izvodi svoje vratolomije bio je Svejzi.
Najviše to dokazao u klasiku „Tačka preloma“ (Point Break).
Film je režirala tada mlada Ketrin Bigelou, a kasnije će se ispostaviti i vrlo talentovana režiserka. Na snimanju je polomio nekoliko rebra, ali je ipak sam snimio surferske scene, koje inače rade kaskaderi, jer mu je to bila praksa kroz čitavu karijeru.

Međutim 1994. godine zapao je u krizu kada mu se sestra ubila. Kako nije mogao da se izbori sa svime što se dogodilo, odao se alkoholu. Iste godine odlazi prvi put na rehabilitaciju kako bi mogao da nastavi da se bavi glumom. Više puta se lečio i uspeo je da se izleči, kasnije se pojavio i u kultnom filmu „Doni Darko“. Džentlmen, šmeker, koji nas je napustio prerano sa 57 i koji nije tako lako ni tu borbu predao.

Preuzeto: Radioaktivni Komarac/FB

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments