Обрад Милићевић

Обрад Милићевић, родом из села Звјерине у Херцеговини, где не успева ништа друго сем Херцеговаца, одлучи да се 1922. пријави за жандара у Билећи. Прође све испите. Био је здрав ко дрен, паметан, поштен и храбар, погађао је у мету, трчао брже од осталих, руковао сабљом и бајонетом, бацао најдаље камена с рамена, није пушио ни пио, а био је, као што се зна, из добре фамилије… На крају, пошто га примише у жандаре, требало је да потпише решење, али он одби да то учини.

  • Зашто нећеш да потпишеш?
  • Не умијем, одговори. Нијесам писмен.
    Како, јадан, нијеси… писмен? Па како ћеш писати пријаве и записнике кад се што деси?

И тако га и поред свега не примише га у жандаре, те се он исели у Америку, куда отпутова италијанским шипом ‘Сан Ђовани ди Месина’ из луке Котор, где је неки Дубровчанин, по имену Балтазар Гради сакупљао Херцеговце за рад у рудницима Монтане.
Као што каже стара пословица: “Херцеговина сав свијет насели, а себе опет не расели”.

После многих потуцања, Обрад, којем су у Њујорку уписали ново име О’Брајен, тражећи место слично родној Звјерини, насели се на северозападу државе Аризоне, према граници Калифорније, испод планине Кросман. Живео је сиромашно бавећи се оним чим се бавио и на Звјерини – узгајао овце чије је месо продавао у оближњем граду Хаваса Ситију. Држава Аризона му је дала сто јутара потпуно неплодне земље за симболичну цену од пет долара.

Једног дана док је копао велику рупу да направи чатрњу (бистијерну), исту онакву као што је имао у Херцеговини (у том крају није било друге воде сем кишнице), изненада потече нафта. Тако је постао богат преко ноћи. Саградио је пространу кућу у колонијалном стилу, а за своју душу подигао једну сасвим малу, камену, као што је била она у којој се родио, са огњиштем, гредама и овнујским кожама на којима је спавао сањајући Звјерину.

И тако, дође и дан да се његова компанија споји са Standard Oil компанијом, која је из Феникса послала чувеног адвоката да се потпишу уговори. Али он одби да стави свој потпис!

  • Због чега нећете да потпишете уговор? упита га запањени адвокат.
    Нијесам писмен, одговори он.
    Господине О’Брајен, рече адвокат, ви сте један од најбогатијих људи у Аризони. Шта бисте тек постали да сте знали да пишете?

Постао бих жандар у Билећи’, одговори Обрад.”

Момо Капор

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments