Profesor je studentima skuhao kavu, a zatim ih naučio nezaboravnu lekciju

Izvor: https://www.pozitivno.ba/

 January 21, 2017  Ostalo

Nekoliko bivših studenata, riješilo je jednog dana da posjeti svog starog profesora sa fakulteta koji im je tom prilikom očitao važnu lekciju.

Razgovor je ubrzo prerastao u pritužbe na račun posla, obaveza i briga, a profesor ih je pažljivo slušao.

– Čini mi se da vam treba šoljica dobre kafe – rekao je i povukao se u kuhinju.

Poslije nekoliko minuta vratio se u sobu noseći veliki poslužavnik na kome su se nalazile različite šoljice. Neke od njih su izgledale skupocjeno, druge sasvim obično, a treće su bile okrnjene i polomljene na pojedinim mjestima.

Bilo je tu porcelanskih, plastičnih, staklenih, papirnih, kristalnih, keramičkih šoljica.

Kada su svi njegovi bivši studenti imali šoljicu u ruci, profesor je primjetio jednu veoma važnu stvar.

– Lijepe i skupocjene šolje su odmah planule. Na stolu su ostale, nedirnute, ružne, obične i jeftine šoljice. Za sebe želite samo najbolje, što vam je ujedno i izvor stresa, a ipak izgled šoljice ne doprinosi ukusu – rekao im je.

Studenti su ga pažljivo slušali, a on je nastavio da mudro priča dalje.

– Ljepša posuda obično je samo skuplja, a katkad i zamagljuje ono što ispijamo. Svima vam je u stvari bila potrebna dobra kafa, a ne šoljica, a ipak ste posegnuli za najboljom.

kafa3

Profesor ih je onda posavjetovao da se kada ih vrtlog stresa i nezadovoljstva bude lomio sjete da je kafa poput života, a da su posao, novac i položaj u društvu nalik šoljici.

– Šoljica ne definiše, niti mijenja kvalitet života koji živimo. Ponekad, koncentrišući se samo na šoljicu, propustimo uživanje u kafi. Pijete kafu, a ne šoljicu – rekao je profesor.

Izvor: telegraf.rs