Ružno pače

Izvor: https://www.mojedijete.com/ Autor: Lara Višić

Nekada, u davna vremena, u jednome prekrasnom malenom zaseoku pokraj kućice uz sami potok živjela je mama patka. Već je izvjesno vrijeme ležala na svojim jajima i isčekivala malene pačiće. Napokon je dočekala i taj dan kada su pačići provirili svoje kljunove i ugledali svijet oko sebe. Bio je to njezin najsretniji dan u životu. Napokon je dočekala da se pačići izlegnu.

Ipak, iz jednog jajeta nije provirio kljun. Jednostavno to jaje nije pucalo i mama patka se jako zabrinula. Nije smjela pokazati zabrinutost pred ostalim pačićima. Odlučila je još par dana sjediti na njemu kako bi na kraju mali pačić ugledao svjetlo dana.

Nakon par dana jaje je počelo pucati, a mama patka nije mogla sakriti oduševljenje. Kada se i posljednji pačić napokon izlegao mama je ostala u čudu. Pačić je bio drugačiji od svih ostalih prekrasnih pačića. Glas mu je bio kreštav, perje sivo i bio je velik u odnosu na druge. Mama patka je mislila da s njim nešto nije u redu. Čak je pomislila kako joj je netko podmetnuo pureće jaje.

Svi zajedno su otišli do potočića na plivanje pa tako i veliko ružno pače. Žuti pačići su bili nestrpljivi i jedva su dočekali plivanje u potoku. Hop-cup! Jedan za drugim su krenuli plivati. Veliko sivo pače je isto zaplivalo pa je mama patka pomislila da je to ipak njezino pače bez obzira što je toliko drugačije od ostalih.

Mama patka je bila ponosna na svoje pačiće plivače. Željela ih je upoznati s ostalim životinjama u selu pa ih je pozvala da izađu iz potočića. No, upozorila ih je neka se ne odvajaju od nje jer bi ih mogla dohvatiti seoska mačka što bi moglo završiti kobno. Pitala se što će druge životinje reči kada vide sivo ružno pače i hoće li ga prihvatiti kao i ostale pačiće.

Stigli su do ostalih životinja, kokoške, purana, guske, ovce i svinje i promatrala njihovu reakciju. Od svih životinja puran je bio najbezobrazniji. Nije se mogao suzdržati od komentara pa je upitao mamu patku kakvo je to ružno pače dovela u dvorište. Mama patka je bila zgrožena takvim komentarom, no osim toga bila je i tužna što je njezin pačić to sve čuo i nije mogla ni zamisliti kako se jadnik osjećao u tom trenutku. Sve su životinje počele komentirati kako je sivo pače zaista jako ružno.

Životinje su bile nemilosrdne. Nisu samo bile bezobrazne iznoseći svoje komentare već su malo pače počele gurkati, svinja je krenula glasno roktati, a ovca je otišla toliko daleko i ugrizla pačića za maleni rep. Uskoro su se obrušile na njega i ostale životinje, a maleni pačić je počeo trčati što je brže mogao svojim malenim nožicama.

Pačić je bio jako žalostan i sakrio se u gustu travu da ga nitko ne vidi. Pomislio je da je hodajuće strašilo. Poželio je da ga nitko nikada više ne pronađe i da nitko nikada ne pita za njega. Bio je tužan i usamljen. Pokušao je zaspati jer je pao mrak.

Ujutro su se začuli pucnjevi. To su bili lovci u potrazi za divljim patkama. Sa sobom su imali pse koji su im pomagali u lovu. Jedan od pasa je ugledao malo ružno pače, ponjušio ga je i glasno zalajao. Pačić je pomislio da će ga pas pojesti, ali samo je otišao.

No, pačić se opet rastužio i pomislio kako je zapravo i lovačkom psu bio jako ružan pa ga ovaj nije htio odnijeti lovcu. Dani su prolazili, pačić je bio bez hrane, a glad je bila sve jača. Odlučio je zadnjim atomima snage odgegati se do obližnje kućice u kojoj je živjela starica. No u kućici su živjele kokoš i mačka. Pačić je pomislio da mu nema života ondje.

Starica ga je pustila u kuću u nadi da će pačić snesti jaja. U početku je pačić bio u dobrim odnosima s kokom i macom no nakon nekog vremena su i oni postali bezobrazni i počeli ga vrijeđati. Ko-ko kako to izgledaš, rekla je koka. Mijauuuuu pa ti si jako ružan patak, rekla je maca. Pačić je odlučio krenuti dalje jer nije mogao trpjeti ovakve uvrede i poniženja.

Krenuo je prema jezeru prepunom ribicama i napokon se dobro najeo. Obožavao je plivati pa je jezero bilo njegovo idealno mjesto za nastavak života.

Jednoga dana, taman u jesen, pogledao je u nebo i vidio velike bijele ptice koje su letjele prema jugu. Jako želio poletjeti s njima. To su bili veliki bijeli labudovi koji su se svake jeseni selili u toplije krajeve. Rekli su mu da mora još narasti kako bi pošao s njima na jug.

Stigla je hladna zima, jezero se zaledilo i pačić je ostao bez hrane. Nije znao hoće li preživjeti tako hladnu zimu bez hrane. Srećom je nedaleko jezera prolazio drvosječa koji ga je spasio tako da ga je uzeo u svoj dom. Pačić je bio presretan.

Kada su stigli u kuću drvosječina žena je posjela pačića uz topli kamin kako bi se malo ugrijao. U tom trenu je naišla njegova kčerkica i silno se željela igrati s pačićem. Zgrabila ga je i počela stiskati. Njezin je brat načuo da se nešto događa i potrčao prema sestri. Vidio je pačića u njezinim rukama i oduzeo joj ga. Pačić se jako uplašio i uspio pobjeći iz dječjih ruku. Kako je pobjegao pod stol, djeca su krenula trčati za njim kako bi ga dohvatila. Izvrnuli su pekmez, prosuli kukuruz, prolili mlijeko i srušili maslac. Pačić je dojurio do njihove majke koja je u rukama držala lonac prepun juhe. Lonac joj je ispao iz ruku jer se i sama uplašila. Pod je bio prepun prolivenih i prosutih namirnica. Pačić je uspio pobjeći kroz vrata opet na hladnu zimu.

Pačić je uspio prezimiti i napokon dočekao proljeće. Ojačao je, izrasla su mu velika krila, a njemu je samo na pameti bio jug i velike bijele ptice. Odletio0 je do obližnjeg jezera u nadi da će sresti svoje prijatelje.

Ujutro su uz jezero doletjela dva velika bijela labuda. Pačić se ipak odlučio sakriti jer ga je bilo sram radi svog izgleda. Nije se mogao pojaviti tako ružan pred tako lijepim bijelim pticama. Labudovi su doplivali do njega jer su primijetili kako se skriva. Jako su raširili svoja krila u znak pozdravai pozvali ga da zaplivaju zajedno.

Pačić je bio presretan. Napokon je imao prijatelje koji su ga prihvatili. Onako sramežljiv, pognuo je glavu kako bi došao do njih. Vidio je svoj odraz i shvatio kako je postao pravi prekrasan labud.

Uskoro su počela pristizati djeca koja su obožavala gledati kako labudovi plivaju. Kada su ugledali trećeg labuda bili su oduševljeni njegovom ljepotom. Labud je dalje ostao živjeti sa svojim prijateljima na jezeru.

Izvor: Savjetnica, Foto: Disney/YouTube