WONDERFUL LIFE ?!

Verovatno na našoj planeti nema čoveka koji nije čuo hit pesmu iz 80'ih “Wonderful Life”. Međutim životna priča kompozitora, tekstopisca i pevača ove pesme Colina Vearncombea nije baš tako “divna”… Naprotiv.

Bend “Black” je 1980. godine formiran u Liverpulu. Do 1985. godine izdaju nekoliko singlova i potpisuju ugovor sa jednom od većih muzičkih kuća WEA'om. Međutim WEA gubi interesovanje nakon razočaravajuće prodaje singla, raskida ugovor i bend se raspada. Frontmeni Vearncombe i Dik kreću svojim putem.

Nakon nešto više od godinu dana od ovog raspada benda WONDERFUL LIFE se pušta u etar u izdanju lokalne izdavačke kuće Ugly Man Records. Pesma postaje manji hit u septembru 1986. godine a postiže daleko veći uspeh kada je ponovo objavljena u izdanju A&M Records u avgustu 1987 godine… kada i postaje svetski hit.

Colin Vearncombe vezano za ovu pesmu je u jednoj reportaži rekao sledeće:

“Do kraja 1985. godine imao sam čak nekoliko saobraćajnih nesreća, majka mi se ozbiljno razbolela, napustila me je diskografska kuća, moj prvi brak je propao i bio sam… beskućnik! i upravo tada sam seo i napisao ovu pesmu pod nazivom “Wonderful Life” (Divan život). Dakle bio sam sarkastičan i ironičan”.

Colin Vearncombe ili Black je 10. januara 2016 godine imao tešku saobraćaju nesreću a preminuo je 16 dana kasnije, 26. januara od komplikacija. Imao je 53. godine.

Do svoje smrti je objavio osam albuma pod imenom Black i šest pod svojim imenom. Nažalost većina ljudi ga zna samo zbog ove i verovatno još 2 ili 3 pesme kao npr. Everything is coming up roses, Sweetest Smile… A ustvari je reč o velikom kompozitoru, tekstopiscu i pevaču, ako ne i jednom od najvećih iz 80'ih. Baš zato bih vam toplo preporučio da pažljivo saslušate bar prva 3-4 albuma. 🎼🎙️🎶🙏❤️