Iranski pistaći… 😋

Pistać ili pistacija je listopadno drvo čiji plod pripada porodici indijskih oraščića. Prirodno stanište pistaća je jugozapadna Azija, a najveći proizvodjač je Iran, sa 800.000 hektara zasadjenih ovom biljkom.

U Iranu se pistaći nazivaju ,,nasmejani orašasti plodovi”, a u Kini ih zovu “srećni” plodovi. Na Bliskom istoku, ako sedite ispod drveta pistaća i čujete ljuske kako pucketaju, to je znak koji će vam doneti sreću. Ovo ukusno koštunjavo voće služi se gostima u svakoj iranskoj kući.

Pored toga što su omiljena grickalica, pistaći se koriste za spremanje različitih jela, sosova, kremova, sladoleda, torti i kolača, ali i kao dekoracija. Čuveni su italijanski trobojni spumoni sladoled, u kome je jedna vrsta obavezno zelene boje pistaća, italijanski biskviti i mortadela sa pistaćima, razne turske i arapske poslastice, kao što su baklava, ratluk i alva sa pistaćima, indijski smrznuti mlečni desert nalik sladoledu, kulfi. Od pistaća se pravi pistaći puter, pistaći pasta, čokolada sa pistaćima. Pored kolača, pistaćima se posipa i meso, a odlično se slaže uz teletinu, svinjetinu i piletinu.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments