Yareta

Yareta: Biljka koja može biti stara i više od 3.000 godina!

Na prvi pogled, ove stene na visoravnima Anda izgledaju kao da su pokrivene običnom mahovinom, no ako se malo bolje približite, na stenama možete videti jedan od najdugovečnijih organizama na svetu, biljku koja obično živi više od 3.000 godina.

Yareta (Azorella Compacta), takođe poznat kao “Llareta” na španskom, je cvetnica koja pripada porodici Apiaceae. Ona raste u hladnim travnjacima Anda u Peruu, Boliviji, Čileu, te u severnoj i zapadnoj Argentini, i to na visinama između 3.200 i 4.500 metara, gde vetar duva bez prestanka i gde od silne hladnoće puca čak i granit. Kako bi preživela ove ekstremne uslove, Yareta raste tako gusto da stabljika ove biljke može podneti težinu čoveka. Raste blizu tla, kako bi zadržala što više toplote, te kako bi pružila što bolji otpor vetru.

Još jedan trik koji je Yareta naučila – i koji je izdvaja od većine drugih organizama na svetu, jeste da raste vrlo sporo – tempom od 15 mm godišnje. Stručnjaci procenjuju da su mnoge Yarete koje rastu u divljini danas stare i više od 3.000 godina.

Zbog suvoće i gustoće, ova biljka služi kao odlično gorivo, ali nažalost, zbog tih karakteristika privukla je pažnju ljudi koji su je toliko eksploatisali da se sada nalazi na listi ugroženih vrsta.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments