Dracena – idealna sobna biljka

Dracena spada u najlepše saksijsko cveće, pa je vrlo popularna među ljubiteljima sobnog zelenila.

Dracena je poznata kao žena zmaj

Dracena dolazi sa Madagaskara. Naziv je dobila od grčke reči Drakaina što znači ženski zmaj. Zbog toga je u Engleskoj često nazivaju i Zmajevo drvo.

Danas je poznato 40 žbunastih i sukulentnih biljaka Dracena, a kod nas je najrasprostranjenija vrsta Dracena Marginat. Najčešče je nisko drvo ili žbun, mada može da dostigne visinu i do 2 i po metra. Zbog sporog rasta ova biljka spada u dugovečne. Zabeleženo je da na Tenerifima postoji primerak star preko 1000 godina!

Dracena marginata sa tri štapa je prelepo saksijsko cveće za vaš dom koje karakteriše tanko, špicasto, zeleno lišće sa crvenkastim ivicama. Tokom rasta novi listovi kreću ka vrhu biljke, dok stari na dnu odumiru. Tako da stablo postepeno postaje ogoljeno i slično palminom.

Dracena je laka za održavanje

Dracena marginata je jedna od zahvalnih sobnih biljaka što se tiče održavanja. Zato i spada u idealne biljke za vaš prostor.

Dracena

Da bi lepo napredovala potrebna joj je svetlost, ali ne direktni sunčevi zraci, jer mogu da izazovu opekotine i sušenje. Takođe, nedovoljno svetlosti negativno utiče, jer za posledicu će imati nezdravu boju listova, odnosno listovi će biti bleđi od normalnih.

Prednost dracene se ogleda u opstanku u suvoj zemlji. Zapravo, ovu biljku ne treba previše zalivati, ni orošavati, jer stalno pisutna vlaga je njen najveći neprijatelj koji dovodi do truljenja korena.

Iako ne podnosi vlažno tlo, neophodna joj je dobra vlažnost vazduha. Suve prostorije u zimskim mesecima štete biljci. Isto važi i za promaje, nagle promene temperature i često premeštanje položaja. U takvim nepovoljnim uslovima dracena “pati” te joj i lišće opada.

Idealni uslovi za pravilan rast i razvoj su od 15 do 18 stepeni Celzijusovih zimi, dok leti može biti napolju, u umerenoj hladovini do 26 stepeni Celzijusovih.

Dracena se razmožava semenom ili reznicama

Najbolji način razmožavanja jeste pomoću reznice koje se uzimaju u proleće. Ona treba da bude dužine od 8 do 10 cm. Nakon uzimanja ostavite da odstoji 24 časa kako bi se prosušila, a zatim je zasadite u mešavinu treseta i oštrog peska. Možete je staviti i u vodu da pusti žile.

Rez na glavnoj biljci, nakon sečenja, treba da zalijete kalemarskim voskom jer predstavlja otvorenu ranu.

Ukoliko razmnožavanje vršite semenom, imajte u vidu da je mart mesec predviđen za taj posao. Seme zasadite u obični supstrat, prekrijte ga najlonom i stavite na toplo, sunčano mesto, da dobilo dodatnu temperaturu. Kada biljka počne da raste presadite je u saksiju prečnika oko 9 cm i pazite da je ne postavite na mesto gde može doći do promaje.

Dracena čini vazduh čistijim!

Novija istraživanja su pokazala da dracena ne samo da proizvodi kiseonik, već oslobađa i kapljice koje sakupljaju štetne materije iz vazduha i smanjuju količinu prašine čak do 20 odsto. To znači da ona spada u najefikasnije prečišćivače prostorije, te ima veliki značaj za zdravlje.

Izvor: cvecarajelena.com

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments