Hrčak kao kućni ljubimac: Evo šta morate znati!

Izvor: ljubimac.ba

Hrčak je zaigrana, umiljata i znatiželjna životinjica koja ne zahtjeva puno prostora i lako se prilagođava okolini. Hrčka je poželjno svaki dan puštati iz kaveza, ali ga cijelo to vrijeme treba imati na oku jer su nestašni, vole se penjati i zavlačiti u najskrovitija mjesta.Oni su noćne životinje pa neka vas ne čudi malo buke koju stvaraju po noći dok vrte svoju igračku. Hrčke nije dobro buditi danju jer im se remeti njihov bioritam, što može biti loše za njihovo zdravlje i raspoloženje. To je jedan od razloga zbog čega su hrčci kao kućni ljubimci pogodniji za stariju djecu.

Hrčak će ugristi u vrlo rijetkim i iznimnim situacijama; ako ga trgnete iz dnevnog sna, uplašite ili previše uznemirite. Hrčci jedu raznovrsnu hranu: gotova hrana za hrčke, jabuke, maslačak, radič, banane, lješnjaci. Vrlo je važno da uvijek ima svježe vode.

Za redovito trošenje zuba, u kavez stavite komadiće drveta za grickanje (jasen, lipa, jabuka, lijeska) ili različite gotove “grickalice”, dok su ostaci ljudske hrane ili šećer štetni za zdravlje hrčka.

Kad maleni hrčak stigne u vaš dom, budite strpljivi. U početku ga nemojte puštati iz nastambe, a bilo bi dobro da ga prva dva dana ne dirate kako bi se priviknuo na novi dom. Potom mu dopustite da vas onjuši i privikne se na vaš glas. Kad je budan, pokušajte ga lagano primiti u ruke i maziti. U ruke stavite neku poslasticu za hrčke koja će ga privući.Neke vrste hrčaka vole društvo, a neke su samotnjaci. Ono na što morate posebno paziti kada ga imate u rukama je da vam ne pobjegne, jer su jako brzi! Životni vijek hrčka je oko 2-3 godine, potrudite se uživati s ovim mališanom koliko možete.