Keruša Gabi

Priča o ženki nemačkog ovčara po imenu Gabi čiji se spomenik nalazi u ZOO vrtu u Beogradu.

Sudbina je htela da se jedne noći dogodi nešto nepredviđeno. Ženka jaguara je uspela da iskoči iz svog kaveza i da dođe gotovo do upravne zgrade. Kada je čuvar, koji je sa psima patrolirao, stigao do tog dela Vrta, Gabi je naglo zastala, osluškujući. Ostala je sasvim ukočena nekoliko sekundi, a onda brzinom metka jurnula u mrak, dok je drugi pas, mužjak nemačkog ovčara, uz cviljenje potrčao u suprotnom pravcu.

Čuvar je ostao zbunjen, još ne shvatajući o čemu se radi. Tek kada su tišinu noći počeli da paraju rika i lavež i kada je u tami razaznao uzavrelo klupko iz koga su se isplitale čas kandže čas zubi, bilo mu je jasno da je u pitanju neka zver.

Uzbuđen, otrčao je do telefona i obavestio policiju o tome šta se dešava u Vrtu. Policija je probudila direktora Bojovića i zajedno su požurili da zaustave odbeglu, razgoropađenu životinju. Odmah su utvrdili da je u pitanju ženka jaguara, mlada i puna snage.

Gabi je pronađena u jednom hodniku u neposrednoj blizini kaveza iz kog je jaguar pobegao. Ležala je polumrtva, u velikoj lokvi krvi.

Te noći je neustrašivo jurnula na jaguara, uhvatila se u koštac sa njim i, iako se radilo o neuporedivo većem i jačem protivniku, nije odstupala ni za trenutak. Onemogućila je opasnu zver da nasrne na čuvara ili da preskoči ogradu Vrta i napadne nekog od građana. Iznenađenu životinju nije prestajala da goni sve dok je nije saterala do ulaza u kavez. Tada su izranavljenost i iznemoglost učinili da se odvuče do prvog zaklona gde je i klonula.

Gabi je postala pravi i živi heroj. Odmah je odvedena na Veterinarski fakultet gde je operisana. Onda je vraćena u Zoološki vrt, gde je dugo negovana sve dok joj se snaga nije u potpunosti povratila.

Ubrzo je nastavila da radi kao pas čuvar.

U znak sećanja na njeno herojsko delo danas posetioci Beogradskog Zoološkog vrta imaju priliku da se i dalje dive ovoj neobičnoj psećoj ličnosti kojoj je za života podignut spomenik gde piše:

“Keruša Gabi, njeno srce je bilo jače od jaguara.”

Na fotografiji keruša Gabi pored svog spomenika.

Izvor fotografije: @zoovrtbeograd/FB.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments