Ovo je najveći park cvijeća na svijetu!

Izvor: ladiesin.ba

Proljeće je u punom cvatu, te ljudi širom svijeta posjećuju cvijetne parkove kako bi uživali u blagodetima najljepšeg godišnjeg doba. Jedna od najpoznatijih takvih atrakcija je botanička bašta Keukenhof, internacionalni park cvijeća u Holandiji koji datira iz 1949. godine.

Smješten gotovo na samoj obali gradića Lase, između Amsterdama i Haga, Keukenhof je najveća bašta na svijetu koja sadrži 800 vrsta lala po kojima je region poznat. Lokalitet je također naseljen poljima zumbula, narcisa, ruža i irisa. Više od sedam miliona cvijeća rascvjeta se svakog proljeća preko 32 hektara zemljišta, čineći Keukenhof najpoželjnijom destinacijom za sve ljubitelje cvijeća.

Park se svake godine iznova tematski uređuje, a svu ljepotu ambijenta dopunjuju stara, viševjekovna stabla, živopisni sprudovi, kanali, vodopadi i fontane. Ovo živopisno mjesto je otvoreno samo osam nedjelja godišnje, a za to vrijeme ga posjeti oko 800.000 posjetilaca, prenosi Nacionalna geografija.

Inače, lale su stigle u Holandiju iz Otomanskog carstva, današnje Turske, tokom 16. vijeka. Kasnije, godine 1857. u Holandiji je donijeto rješenje o nadgledanju trgovine cvijećem.

Počele su da se gaje namjenski, ne samo lale već i narcisi, zumbuli, frezije i drugo lukovičasto cvijeće. Na taj način su stvorene hiljade cvijetnih ornamenata koji su kasnije poslužili za stvaranje veličanstvenih parkova, a sječeno cvijeće je počelo da se izvozi.