Ovo je pet najčešćih razloga zbog kojih mačke mijauču

Ilustracija: 123rf

Izvor: https://www.index.hr/

VLASNICI mačaka već su se navikli na njihovo mijaukanje, ali ponekad mačke mijauču toliko često da se zapitamo je li s njima sve u redu. Ako imate dojam da vaša mačka mijauče više od uobičajenog, vjerojatno nešto traži od vas. Razlozi zbog kojih se to događa mogu biti raznoliki, ali obično se radi o pet najučestalijih.

Pozdravlja vas

Ako ste navikli da mačka mijauče svaki put kad uđete ili izađete iz prostorije, čestitamo – vaša je mačka zapravo primijetila da vas nema. Ovo je zapravo način da vam mačka kaže “bok” ili “gdje si bio sve ovo vrijeme”.

Želi privući vašu pažnju

Jedan od razloga zašto mačke mijauču jest taj da žele privući vašu pažnju za igru, maženje ili neke lijepe poslastice.

Gladna je

Ako vaša mačka ne želi prestati mijaukati u određeno vrijeme, uvijek je dobro provjeriti posudu s hranom. Ako je prazna, sigurno je gladna. Međutim, nemojte odmah napuniti posudu. Dobar trik je pričekati dok vaša mačka ne prestane mijaukati prije nego što izvadite hranu. U suprotnom će naučiti da je mijaukanje sastavni dio njenog hranjenja.

Osjeća se loše

Ako vaša mačka noću mijauče, možda vam pokušava reći da nešto nije u redu. Zapravo, mnoga oboljenja, od bolesti bubrega do problema mokraćnog sustava ili artritisa, mogu natjerati mačku da mijauče za pomoć. Ako primijetite bilo što neobično u zvukovima koje vaša mačka ispušta, uvijek je bolje posjetiti lokalnog veterinara kako biste isključili moguću bolest. Međutim, imajte na umu da čitanje govora tijela mačke može biti vrlo teško i one često skrivaju znakove boli, pa samo zato što ne mijauče, ne znači da nije bolesna.

Pod stresom je

Nova kuća, novi kućni ljubimac ili novo dijete mogu mački prouzrokovati stres, zbog čega ona mijauče više od uobičajenog. Stoga pripazite na bilo kakve promjene u okruženju i pokušajte olakšati svojoj mački.