Zahvalno cvijeće: Pet nezahtjevnih balkonskih krasotica koje uvijek uspijevaju

Ništa ne uljepšava balkon kao što to čini cvijeće. Rado biste svoj balkon ukrasili cvijećem, ali ne znate koje vrste traže najmanje njege? Kako bismo vam pomogli pri izboru, donosimo pet vrsta balkonskog cvijeća koje uvijek uspijeva.

1. Kadifa je jedna od najpopularnijih ljetnih cvjetnica, što zbog svoje ljupkosti, što zbog malih zahtjeva u uzgoju. U kakvu god zemlju posadili te zahvalne cvjetnice, one će uspjeti. Kadifica je balkonsko cvijeće bogate cvatnje lijepog cvijeta, koja traje cijelo ljeto. Dolazi u nijansama žute i narančaste, a cvatovi mogu biti jednostavni ili puni.

Kadifa je nezahtjevna ljepotica koja uspijeva svima, Foto: Living4media

Kadifica će najljepše rasti u sunčanom do polusjenovitom staništu uz propustan supstrat bogat hranjivima. Želite li cvatnju svojih kadifica produljiti tijekom cijelog ljeta, obvezno je uklanjanje ocvalih cvatova te redovito prihranjivanje i zalijevanje.

Kadifica i pelargonija balkonsko je cvijeće poznato po svojoj nezahtjevnosti, ali i ljupkosti

2. Pelargonija je također poznata po svojoj otpornosti i nezahtjevnosti. Karakteriziraju je uspravni mesnati izboji s tamnozelenim listovima koji na rubu imaju karakterističan tamnozeleni prsten. Pelargonija dolazi u bijeloj, žutoj, ružičastoj, crvenoj, ljubičastoj i narančastoj nijansi.

Pelargonija, Foto: Living4media

Za rast joj treba sunčano stanište, ali zaštićeno od izravnog podnevnog sunca te propustan supstrat bogat hranjivima. Kako bi lijepo rasla, obvezno je uklanjanje ocvalih cvjetova i požutjelih listova kako se ne bi razvile bolesti. Pelargonije redovito zalijevajte, ali je potrebno ostaviti supstrat da se prosuši između dvaju zalijevanja.

3. Petunija je jedna od najpoznatijih vrsta za uređenje balkona. Prepoznatljiva cvjetna krasotica dolazi u mnogo oblika i boja cvijeta – bijeloj, žutoj, ružičastoj, ljubičastoj, plavoj i crvenoj, a može biti i dvobojna.

Petunija, Foto: Living4media

Cvjeta od lipnja do rujna, a potrebno joj je polusjenovito stanište te propusni, humusni supstrat. Zbog njezinih nježnijih cvjetova pazite da nije previše na vjetru.

Petunije njegujte redovitim zalijevanjem te prihranjivanjem gnojivima koja sadrže nizak postotak dušika i više fosfora kako bi biljke obilno cvale. U drugom dijelu ljeta biljke možete biljke porezati na 20 centimetara od razine tla, dobro ih prihraniti i ponovno će cvasti do jeseni.

4. Maćuhica je najčešća vrsta koju vidimo posađenu na gredicama u parkovima i vrtovima. Vrlo je prepoznatljiva po specifičnoj građi cvijeta – peteročlani cvijet s dvije latice u gornjem dijelu, dvije sa strane i jednom u donjem dijelu cvjeta.

Maćuhice, Foto: Living4media

Postoji mnogo sorti koje se razlikuju po boji cvijeta, koja može biti u svim nijansama, od bijele do tamnoljubičaste. Osim jednobojnih, postoje i sorte s cvjetovima u kombinaciji dviju ili više boja.

Maćuhice će se uspješno održati na svakoj vrsti tla (najbolje je ono propusno) i temperaturi – bilo da su posađene na sunčanom ili sjenovitom mjestu. Smetaju im jedino velike vrućine.

5. Begonija je grmolika biljka krhkih, vodenastih izboja, mesnatog lišća i velikog broja cvjetova. Dolazi u bijeloj, ružičastoj i crvenoj boji, a cvjetovi su puni ili jednostavni; listovi kod nekih sorata mogu biti bakrene boje. Potrebno im je sunčano do polusjenovito stanište te propustan supstrat bogat hranjivima.

Begonija, Foto: Living4media

Kako bi biljka opravdala svoj latinski naziv semperflorens, što znači ‘stalno cvatući’, potrebno ju je redovito prihranjivati. Između dvaju zalijevanja preporučuje se pustiti supstrat da se lagano posuši.

Izvor: zadovoljna.hr

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments