10 zabavnih činjenica o miševima koje vjerojatno niste znali

MOŽDA ste mislili da znate baš sve…

1. Veliki apetit

Unatoč svojoj veličini, miševi jedu između 15 i 20 puta na dan. A baš zato što tako često jedu, vole i živjeti blizu izvora hrane.

2. Gimnastika

Miševi su odlični u skakanju i penjanju. Tako mogu skočiti u visini podignute ljudske noge, a tako se, među ostalim, uspinju na najviše police u svojoj neprestanoj potrazi za hranom.

3. Rupe

Mali miš može se provući kroz rupu promjera kovanice.

4. Životni vijek

Iako miševi mogu doživjeti i do 2 godine u zatočeništvu, u divljini većina njih jedva doživi 5 mjeseci, zbog predatora, poput sova i zmija.

5. Nužda

Miševi ne ograničavaju svoje “WC aktivnosti” na jednom mjestu, već bilo kad i bilo gdje. Oni nemaju previše vremena za gubljenje, kao što smo saznali u prethodnoj točci.

6. Opasna bića

Širenje salmonele samo je vrh ledenog brijega. Glodavci su odgovorni za širenje čak 200 različitih bolesti, opasnih po ljude.

7. Razmožavanje

S obzirom na kratki životni vijek, neće vas začuditi podatak kako potomke mogu imati sa svega 2 mjeseca starosti te ih imati svaka 3 tjedna. Da vas poštedimo računanja, jedan miš može dobiti čak 100 potomaka u samo jednoj godini.

8. Znojenje i povraćanje

Jedan od razloga zašto je otrov za miševe tako učinkovit: oni ga ne mogu izbaciti iz svog tijela, jer se ne znoje i ne povraćaju.

9. Izvrsni plivači

Štakori mogu plivati u vodi 3 dana, a miševi i štakori mogu preživjeti, ako se nađu u WC-u za vrijeme spuštanja vode.

10. Veliki putnici

Mnogi glodavci uživaju u putovanju brodovima. Oni koji se ukrcaju, tako se mogu naći u gotovo svakoj zemlji na svijetu.

Foto: Shutterstock

Izvor: index.hr

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments