Jazavac: karakteristike, stanište i ponašanje

Također poznat kao “tasugo”,to je sisavac srednje veličine mesožder kojeg karakterizira izdužena njuška i crno-bijelo lice. U ovom članku ćemo vam reći o jazavcu, njegovim običajima, ponašanju i staništu.

Karakteristike jazavca

Robusne građe, kratkog repa i tijela duljeg od visokog, jazavac ima izduženu, trokutastu glavu i može biti dugačak oko 80 centimetara i težiti najviše 15 kilograma.

Jazavčeve noge su vrlo kratke, ali istodobno prilično snažne, osobito prethodne. Brnjica se brzo pomiče i ima mogućnost uranjanja i ležanja bez problema.

Što se tiče krzna, mogli bismo ga ‘podijeliti’ na siva ili tamno crna leđa; crni trbuh i noge i bijela glava s dvije debele uzdužne crne pruge. I rub ušiju i vrh repa su bijeli.

Jazavčeve noge su vrlo kratke, ali istodobno prilično snažne, osobito prethodne. Brnjica se brzo pomiče i ima mogućnost uranjanja i ležanja bez problema.

Što se tiče krzna, mogli bismo ga ‘podijeliti’ na siva ili tamno crna leđa; crni trbuh i noge i bijela glava s dvije debele uzdužne crne pruge. I rub ušiju i vrh repa su bijeli.

Svako proljeće izgubi dobru količinu kose koja je poznata po svojoj mekoći. Može se koristiti za četke, četke i četke za brijanje.

Stanište i ishrana jazavca

Ova životinja preferira polusušna i visoko planinska područja, šume s nešto vegetacijskog pokrivača, ali s čistinama i travnjacima, gdje može pronaći hranu.: uglavnom crvi, insekti i voće, iako su svejedi, u svoju prehranu mogu uključiti pčele, male gmazove, kukuruz, strvine, povrće i beskralježnjake.

Jazavac je drevna vrsta; Vjeruje se da je nastanjivao našu planetu milijunima godina i da ima vrlo važnu podvrstu na Pirinejskom poluotoku, sve do Pirineja. Općenito se nalazi u cijeloj Europi, osim u sjevernoj Skandinaviji.

Ponašanje i razmnožavanje jazavca

S noćnim navikama izlazi u sumrak i vrlo ga je teško promatrati danju. Relativno dobro pliva i može se popeti na drveće, iako je nesumnjivo njegova sposobnost brzog trčanja. Kad se osjeća ugroženo ili otkrije neku opasnost, ispušta snažne urlike.

Vid jazavaca nije jako razvijen jer su se navikli živjeti u špilji ili hodati noću. Da bi zamijenio taj osjećaj, ima uho i posebno vrlo djelotvoran njuh.

To je vrlo društvena životinja koja živi u skupinama od 2 do 12 jedinki, od kojih su polovica odrasle osobe. Vole se igrati međusobno i pomagati si u higijeni tijela.

Pronađene su i populacije gotovo dva desetaka primjeraka, koji koegzistiraju u podzemnim ‘jazavčarima’ koje su sami iskopali i to može imati veliku dimenziju, kao i različita okruženja: glavna komora visoka do četiri metra, ventilacijski kanali (za dotok svježeg zraka) i ispušni kanali (za izlazak u slučaju poplave ili opasnosti), WC (za obavljanje nužde) i krevetić (za zaštitu mladih primjeraka) ).

Ženke ostaju duže u jazbini od mužjaka, a osim toga, obično ostaju u istoj jazbini u kojoj su rođene cijeli život.

Društvena organizacija sastoji se od dominantnog muškarca i žene i njihovih potomaka koji su podređeni. Ostale ženke mogu kopulirati s glavnim mužjakom, međutim jedina je sposobna roditi potomstvo.

Parenje se odvija između proljeća i ljeta, a kopulacija traje oko 90 minuta. Ženka ima sposobnost ‘spašavanja’ oplođene jajne stanice nekoliko mjeseci. Gestacija traje 65 dana, a svako leglo može se sastojati od dvije do šest beba koje su pri rođenju prekrivene bijelom dlakom na tijelu i crnom na glavi.

Hrane se majčinim mlijekom tri mjeseca, razdoblje u kojem majka teško napušta jazbinu; mužjak se ne brine za mlade. Nakon ove faze, mladi ljudi ostaju u istoj ‘sobi’ kako bi dobili majčinsku skrb.

Izvor: hr.pets-guru.net

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Felicity
Felicity
1 year ago

Hi there,

Our list contains over 6,500 high authority websites that accept guest posts, saving you hours spent outreaching.

The list includes each site's SEO metrics and contact details, allowing you to contact them directly instead of paying overpriced agency fees.

For more information, visit: https://bit.ly/3AlKDuo

Kind Regards,
Felicity

Joseph
Joseph
1 year ago

Dear,

I came across nedodjija.com and wanted to share this great free AI tool.
With this tool you write content 10 times faster and with much higher conversion rates.
You can use the tool for free via freeaiwriting.com

The AI can write blogs, advertising copy, youtube videos and even entire books.
We would love to hear your feedback.

Kind regards,
Bram
Freeaiwriting.com