7 zanimljivosti vjeverica

Među najpoznatijim glodavcima su vjeverice, koje pripadaju obitelji Sciuridaea koje karakterizira njihov osebujan rep i brzina. Iako su raznoliki i neki filmovi pokazuju njihovu zanimljivost, postoji nekoliko činjenica koje o njima možda ne znate.

Vjeverice su podijeljene u 3 vrste: drveće, kopnene i leteće. Ove su životinje prisutne gotovo svugdje u svijetu u bilo kojem vegetacijskom ekosustavu, s izuzetkom kontinenata Australije i Antarktika. Zatim ćete pronaći 7 zanimljivosti o vjevericama koje možda niste poznavali.

1. Lopovi hrane

Jedna od najpoznatijih karakteristika vjeverica je da jako dobro iskorištavaju hranu drugih životinja. Veliki dio svoje rutine provode tražeći hranu od drugih vjeverica ili ptica, ponašanje poznato kao kleptoparazitizam. Njihova omiljena hrana su suhe žitarice, poput oraha i lješnjaka, iako konzumiraju i sjeme i plodove.

Vjeverice na drvetu općenito imaju dnevne navike, a neke tropske vrste na kopno dolaze samo radi hrane. Drugi se u međuvremenu kreću samo među drvećem kako bi došli do hrane.

Međutim, uvjerenje da ovi glodavci jedu samo ovu vrstu hrane je pogrešno. Vjeverice su svejedi, pa vas ne bi trebalo iznenaditi ako jednog dana vidite primjerak koji konzumira jaja ptica, puževa ili insekata. Još jedna zanimljivost je da – poput ostalih glodavaca – vjeverice ne mogu povraćati niti podrigivati.

Za traženje hrane ti sisavci imaju snažan sustav mirisa koji im olakšava pronalaženje zakopanih orašastih plodova. Također se oslanjaju na svoje pamćenje i vid kako bi razumjeli gdje bi na zemlji najvjerojatnije pronašli hranu.

2. Različite veličine

Iako je većina vjeverica koje ste vidjeli male, postoje neke vrste koje su veće nego što možete zamisliti. Izuzetno mala veličina je slučaj afričke pigmejske vjeverice (Myosciurus pumilio), koja je duga između 7 i 13 centimetara.

Na drugom mjestu je indijska divovska vjeverica (Ratufa ukazuje), koji može biti dugačak gotovo 1 metar, što ga čini najvećom vjevericom na planeti.

3. Rastući zubi

S druge strane, što se tiče dijelova tijela, 4 posebna prednja zuba vjeverica rastu gotovo 15 centimetara svake godine. To im omogućuje da ne istroše sjekutiće od neprestanog grickanja kojim grizu orahe i drugu hranu.

4. Zglobne noge

Također, njegove zadnje noge vjeverici daju dvostruki spoj, što olakšava kretanje između stabala. Bez obzira na težinu, gležnjevi se mogu rotirati za 180 stupnjeva, pa mu stražnje noge padaju unatrag i drže se za koru debla i drveća. Ovaj mehanizam pomaže mu da brzo trči gore ili dolje.

5. Višenamjenski rep

Rep sa svoje strane omogućuje tim glodavcima da se pokriju od kiše i hladnoće zimi, čime se bolje čuva tjelesna temperatura. Poput pasa, ovaj im ud pomaže u ravnoteži. Posebna je činjenica da se pokazalo da i oni svojim repom upozoravaju druge vjeverice na opasnost, pomičući ga na određene načine koji prenose upozorenje.

6. Vrhunska inteligencija

Još jedna zanimljivost vjeverica jest da oni vrlo brzo uče u usporedbi s drugim glodavcima. Nekoliko je studija pokazalo da oni mogu prilagoditi svoje ponašanje kako bi bili učinkovitiji u izvršavanju određenog zadatka, poput traženja hrane. Također, u drugoj istrazi je otkriveno da vjeverice mogu lagati.

Ako vjeverica osjeća da je drugi promatraju, obično iskopa lažnu rupu kako bi je dovela u zabludu i pretvara se da odloži hranu na ovo mjesto. Međutim, prije kopanja, hrana se stavlja u usta i potom se zakopa na drugo mjesto.

7. Rođene su slijepe

Gestacijsko razdoblje vjeverica je 29 do 65 dana, u kojem majka doji i brine se o potomstvu u svojoj jazbini, koja može biti na šupljim stablima ili u zemlji -ovisno o vrsti-. Kao i većina sisavaca, s vremenom mladi otvaraju oči kako bi postigli oštar i žarišni periferni vid.

Njihov raspon vidljivosti omogućuje vjevericama da gledaju preko njih i sa strane bez pomicanja glave.

Ostale zanimljivosti vjeverica

Evo nekoliko zanimljivosti o ovim ljubaznim sisavcima koje vas neće ostaviti ravnodušnima:

  1. Kad je mala vjeverica napuštena ili izgubljena, ženka udomljuje mladunče u svoju obitelj.
  2. Neke vjeverice mogu se pripitomiti bez većih problema, iako njihovo ponašanje glodavaca neće prestati. Budite oprezni s kablovima!
  3. Ovi glodavci mogu biti gojazni po izboru tijekom zime, kako bi se udebljali i za to vrijeme preživjeli.
  4. Leteće vjeverice mogu letjeti do 48 metara, zahvaljujući mišićnoj opni koja se nalazi između nogu i tijela. Ta se struktura naziva patagio.

Kao što ste mogli vidjeti, postoje mnoge zanimljivosti o vjevericama koje nisu toliko poznate. Njegova je ekološka vrijednost vrlo široka – zahvaljujući rasipanju sjemena – iako, paradoksalno, kao i mnogi drugi glodavci prijenosnici su bolesti.

Najbolja preporuka je otići veterinaru prije nego što udomite ili kupite vjevericu kako biste saznali više o njezi i uzgoju. Upamtite da su ove životinje vrlo aktivne i zahtijevaju ogromnu količinu obogaćivanja okoliša, što je teško postići u stanu bez terase.

Izvor: hr.pets-guru.net

4.1 9 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments