PULIN

  • Naziv rase: Pulin
  • Originalni naziv rase: Srpski ovčarski pas, Vojvođanski ovčar ili Vojvođanski pulin
  • Klasifikacija FCI: Grupa 1 – pastirski psi
  • Poreklo: Srbija
  • Veličina: Srednje veliki pas
  • Prosečan životni vek: 9-11 godina

Srpski ovčarski pas ili pulin je rasa nastala na teritoriji Vojvodine zbog čega je poznat i kao Vojvođanski pulin. Kao što mu i ime kaže, ovo je pravi pastirski pas, velike inteligencije i energije. Potrebno mu je puno prostora zbog velike ljubavi prema kretnji i trčanju. Verni svom gazdi, odličan su izbor za osobe koje se žele baviti stočarstvom.

POREKLO

Pulin ili Srpski ovčarski pas je tradicionalni pastirski pas u našoj zemlji, poreklom  iz Vojvodine pa ga zbog toga nazivaju i Vojvođanski ovčarski pas. Prema nekim izvorima ova rasa potiče od panonskih rasa pastira, a najsličniji su im hrvatski odnosno mađarski ovčari. Dok neki drugi poznavaoci ove rase tvrde da je predak vojvođanskog pulina špic tačnije sojenički pas severnog tipa.  Za opstanak ove rase najzaslužniji su veliki nomadi koji su migrirali sa svojim velikim stadima.

IZGLED

Ono što je najuočljivije na ovoj rasi je njihova špicasta glava kao i dosta špicaste uši koje nose visoko uzdignute. Imaju krupne tamne oči i pravilno telo prekriveno najčešće crnom ili belom dlakom. Spadaju u rasu srednje veličine, ali neki primerci naginju ka većim rasama. Rep nose uspravno i on je visoko usađen. Najčešče su crne ili bele boje, ali mogu se pronaći i u žutoj i sivoj boji.

NARAV

Hrabar, inteligentan i veoma živahan pas. Poznat po svojoj velikoj energiji, ali i potrebi za društvom. Stado koje mu je povereno će posmatrati kao svoju porodicu o kojoj će revnosno brinuti. U pitanju je pravi pastirski pas koji uživa u svom poslu.  Retko laje, isključivo kada za to imaju dobar razlog. Retko se uzimaju kao kućni ljubimci, ali ukoliko planirate da se bavite stočarstvom ova rasa je odličan izbor. Prema nekim izvorima ovaj pas može bez problema čuvati i stado od 200 grla. Vole i poštuju svog vlasnika i veoma su odani svom gazdi.

ZDRAVLJE I NEGA

Pulin ne voli da bude sputan, odgovaraju mu velika dvorišta i prirodna prostranstva kako bi mogao da trči. Veoma je brz i kao što smo već naveli odličan je čuvar stada. Kao rasa su generalno zdravi, i kao rasa su veoma otporni na bolesti.

Statistika

* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Srednji nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Prijateljski
* Lakoća treniranja: Lak za dresuru
* Zaštita: Srednji nivo
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje

Bonus video:

Izvor: wikipedia.org, paszavas.com, mezimci.rs, mojljubimac.info

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments