Guske

Guske su odlični „psi čuvari“? 🤫
~Neko je davnih dana oklevetao guske i proglasio ih glupim…. Istina je sasvim drugačija što se pokazalo kroz istoriju ali i kroz naučna istraživanja.

~Dobro je poznata stvar da su guske spasile Rim od napada Gala 390.godine pre nove ere. Dok su svi spavali, Gale koji su se šunjali pod tvrđavom nisu primetili ni stražari, ni psi, ni petlovi. Ali jesu guske koje su čuvale Junonin hram i koje su gakanjem i lepetanjem krilima probudile Rimljane i zahvaljujući tome napad je odbijen.

U znak zahvalnosti, Junonine svete guske nisu iznošene na trpezu a svake godine, u znak sećanja na guske koje su spasile Rim, išla je veličanstvena procesija na čijem čelu se nosila zlatna guska.

~Guske zapravo imaju odlične vizuelne mogućnosti! Način na koji su im strukturirane oči omogućava im da vide stvari mnogo detaljnije na većoj udaljenosti od ljudi! I ono što je posebno zanimljivo – one mogu da vide UV svetlost i na taj način vide svet potpuno drugačije od nas.

Ali postoji još nešto. Guske imaju sposobnost da samostalno kontrolišu svako oko! To bukvalno znači da mogu da spavaju sa jednim otvorenim okom. One lepo isključe jednu polovinu mozga, kako bi se odmorile, a drugom motre okolinu.
~Znajući tu njihovu dobru osobinu, mnogi su je iskoristili. U jednom kineskom gradu, guske patroliraju zajedno sa policajcima.
U ruralnim delovima provincije Ksinjiang, u Kini, policija više ne drži pse da stražare noću u policijskim stanicama. Umesto pasa, angažovane su guske – i vrlo su uspešne u obavljanju posla.
~Da li guske mogu biti dobri čuvari? ❓
One imaju neverovatan sluh, a kao i skoro sve ptice imaju neverovatan vid. Ne samo da bolje od ljudi vide bolje na daljinu, već i izbliza mogu videti stvari bolje nego mi. Naše oči imaju tri različita senzora za boje, koje kombinuju da bi se izgradila slika u našem mozgu. Ptice imaju četvrti – ultraljubičasti. One imaju mnogo širi spektar talasnih dužina koje mogu videti. Stvari onda izgledaju oštrije.
U smislu reagovanja na aktivosti u njihovoj blizini, vrlo su spretne i oprezne. Neke vrste mogu biti veoma glasne i prave veliku buku kada primete “čudne pokrete”. Neke od njih mogu da budu veoma oprezne kada brane svoju teritoriju….
Još zanimljivosti o guskama saznajte u opisu fotografija…I,Kad vam neko kaže da ste guska, shvatite to kao kompliment..😉
Biljana Mihić

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments