Prelepi, ali veoma ugroženi – ovo su najređe rase pasa na svetu

Preuzeto sa: ddl.rs

Mnogi će se pohvaliti da poznaju veliki broj rasa pasa, ali činjenica je da su izuzetno retki ljudi čuli za baš sve pasmine. Ovo su najređe rase pasa na svetu!

Foto: Shutterstock

Neke žive u specifičnim podnebljima i slabije su rasprostranjene po ostatku sveta, a neke se koriste strogo u određene svrhe, kao što je traženje tartufa i čuvanje ovaca, pa je malo verovatno da ste za neke od takvih pasmina čuli ukoliko se takvim delatnostima ne bavite.

Ovo je pet najređih pasmina pasa na svetu, prema pisanju Petplana, pa proverite jeste li se sa nekom od njih već susreli.

1. Norveški lundehund

Čudna i neobična pasmina. Na svakom stopalu ima šest prstiju, a glavu unazad može saviti gotovo toliko da njuškom dotakne svoja leđa.

Lundehund je u Norveškoj prvotno hvatao puffine, specifične ptice koje žive na severnim obalama, zbog svoje veštine u penjanju po klisurama. Gotovo je izumro tokom Drugog svetskog rata, ali norveški uzgajivači uspeli su da održe pasminu u životu.

Zbog svoje energije i karakteristika odličan je ljubimac za aktivnije porodice koje vole avanture, istraživanja i česte duge šetnje.

Pročitajte više na: https://ddl.rs/zivot/prelepi-ali-veoma-ugrozeni-ovo-su-najredje-rase-pasa-na-svetu/