10 povijesnih fotografija koje su osvojile Pulitzerovu nagradu i priče iza njih

Preuzeto sa: index. hr

Ne kaže se uzalud da slika govori više od tisuću riječi. Fotografije imaju veliku moć vrlo jednostavnog prenošenje priča i izazivanja emocija.

No ponekad su priče u pozadini nastanka nekih fotografija jednako zanimljive kao i one same. Pogledajte ovih 10 primjera fotografija koje su osvojile Pulitzerovu nagradu i fascinantnih priča iza njih te se uvjerite sami. 🙂

1. 1967. “Napad nožem u Tokyju”

1. 1967. "Napad nožem u Tokyju"

Situacija koju prikazuje fotografija dogodila se tijekom burnih izbora u Japanu, pred tri tisuće ljudi. Jedan ogorčeni student izvukao je dugački mač koji je probio 11 centimetara duboko u abdomen ovog političara. Fotograf Yusushi Nagao bio je na pravom mjestu u pravo vrijeme i ovjekovječio trenutak kad je student izvlačio oštricu noža nakon drugog uboda, a ova fotografija osigurala mu je Pulitzerovu nagradu te postao prvi fotograf kojemu je dodijeljena.

2. 1974. “Trenutak sreće”

2. 1974. "Trenutak sreće"

Premda fotografija prikazuje trenutak sreće kad se pukovnik Robert Stirm vratio kući svojoj obitelji iz zatvorskog logora u sjevernom Vijentamu, ipak ima tužnu priču u pozadini. Njegova supruga, tri dana prije povratka kući, poslala mu je pismo u kojem ga je obavijestila da ga ostavlja, pa je i sam Stirm priznao da ima pomiješane osjećaje prema fotografiji koja je trebala predstavljati nadu i ozdravljenje.

3. 1964. Oswaldovo ubojstvo

3. 1964. Oswaldovo ubojstvo

Fotograf Robert Hill Jackson trebao je snimiti prijevoz Leeja Harveyja Oswalda u zatvor nakon što je osuđen za ubojstvo predsjednika Johna F. Kennedyja. Dok se akcija odvijala u podrumu zgrade policije i suda u Dallasu, Jackson se morao strateški pozicionirati kako bi postigao najbolji mogući snimak, a zanimljivo, ometao ga je čovjek koji je, trenutak kasnije, skočio i ispalio metak u Oswalda u istom trenutku Jackson je pritisnuo okidač.

4. 1955. “Tragedija pored mora”

4. 1955. "Tragedija pored mora"

John L. Gaunt ovjekovječio je tragediju dvoje roditelja pokraj uzburkanog mora koji su upravo shvatili da su izgubili dijete.
McDonaldovi su šetali plažom dok se njihov sin Michael igrao u blizini i ušao među valove, a da oni to nisu niti primijetili.

5. 1951. Izbjeglice prelaze preko oštećenog mosta u Koreji

5. 1951. Izbjeglice prelaze preko oštećenog mosta u Koreji

Max Desfor bio je na dužnosti fotografa putujući s američkim vojnicima na prvoj crti tijekom rata između Sjeverne Koreje i Južne Koreje. 4. prosinca 1950., vozeći se oko Pjongjanga, primijetio je bombardirani most na kojem je stotine ratnih izbjeglica pokušavalo preći na drugu stranu rijeke Taedong. Bilo je vrlo hladno i Max se sjeća da je jedva mogao pritisnuti okidač zbog temperatura smrzavanja.

6. 1954. “Spašavanje na mostu Pit River.”

6. 1954. "Spašavanje na mostu Pit River."

Autorica fotke je prva žena i drugi amater koji je dobio Pulitzerovu nagradu za fotografiju. Virginia Schau, snimila je dramatičnu sliku svojim fotoaparatom Kodak Brownie. Dok je vodila roditelje na izlet, svjedočili su nesreći kamiona na mostu Pit River. Jedan od ljudi koji je pomogao spasiti vozača zapravo je bio njezin suprug.

7. 1976. “Bijeg iz vatre”

7. 1976. "Bijeg iz vatre"

Stanley Forman ovjekovječio je trenutak kad su 19-godišnjakinja i njezino dvogodišnje kumče pali s propupožarnih stuba zapaljenog stana u Bostonu, što je zapravo dovelo do usvajanja novih zakona o protupožarnim stepenicama.

8. 1944. “Povratak kući”

8. 1944. "Povratak kući"

Da bi snimio fotografiju “Povratak kući”, Earle Bunker morao se naoružati strpljenjem. Naime, više od 24 sata, čekao je vlak kojim se kući vraćao pukovnik Robert Moore nakon služenja u Drugom svjetskom ratu.

9. 1969. “Coretta Scott King”

9. 1969. "Coretta Scott King"

Corette Scott King i njezine kćeri Bernice u trenutku tuge tijekom sprovoda Martina Luthera Kinga u travnju 1968. godine napravila je Moneta Sleet Jr. Dan prije atentata Martin Luther King mlađi uvjeravao je svoje pristaše da nije se bojao umrijeti i da bi rasno ugnjetavanje moglo biti poraženo u budućnosti.

10. 1968. “Poljubac života”

10. 1968. "Poljubac života"

Ova fotografija ima prilično dramatičnu pozadinu. Naime, dok je fotograf Rocco Morabito vozio spazio električara kako visi naopako na sigurnosnom pojasu, pogođenom sa 4.160 volti električne energije. Pozvao je hitnu pomoć, a u međuvremenu se popeo još jedan tehničar i uspješno spasio svog kolegu izvođenjem tehnike usta na usta, a Morabito je bio tamo i snimio scenu osvojivši nagradu.