Na današnji dan 22. maja 1987. godine rođen je Novak Đoković


Novak Đoković (Beograd, 22. maj 1987) srpski je profesionalni teniser. Na prvom mestu ATP liste je proveo 370 nedelja što je najduži period u istoriji otvorene ere. Mnogi teniski kritičari, bivši igrači i saigrači smatraju Đokovića jednim od najboljih tenisera u istoriji.

Profesionalno igra od 2003. godine. U dosadašnjoj karijeri je osvojio 20 titula na grend slem turnirima: devet puta Otvoreno prvenstvo Australije, šest puta Vimbldon, tri puta Otvoreno prvenstvo SAD i dva puta Rolan Garos.

Osvajanjem Rolan Garosa 2016. postao je prvi teniser, nakon Roda Lejvera 1969, sa pobedama na sva četiri grend slem turnira u nizu i jedini koji je to ostvario na tri različite podloge. Prvi je teniser u Open eri koji je osvojio svaki grend slem turnir minimum dva puta. Rekorder je po osvojenim trofejima na Otvorenom prvenstvu Australije i jedini koji je trijumfovao tri puta po dva puta zaredom u Open eri. Drži rekord sa sedam završenih godina kao prvi teniser sveta i po zaradi od turnira u muškom singlu.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments