Светски рекорд у дуговечности

Званични светски рекорд у дуговечности припада Жани Луиз Калман. Живела је 122 године и 164 дана – пушач који је појео скоро килограм чоколаде недељно.
Жана је рођена 1875. године. Са 14 година била је сведок изградње Ајфелове куле. У истим годинама, у радњу њеног оца, у куповину је дошао тада непознати уметник Ван Гог. Жана га је касније запамтила као „прљавог, лоше обученог и мрзовољног ”
Са 21 година се удала за свог далеког рођака Фернана Калмана, који је био прилично богат и тако Жана није мoрала да ради него да се препусти омиљеним активностима – тенису, пливању,вожењу бицикла…
Са 21, Жана је пропушила, али никад себи није дозволила више од неколико цигарета дневно. Одрекла се цигарета са 117 година и то не из здравствених разлога, већ зато што више није могла да види и није хтела да тражи неког ко ће јој сваки пут дати упаљач.
Жана Калман је надживела све своје рођаке – мужа, сина, па чак и унука, који је погинуо у несрећи.
Са 90 година остала је сама и без наследника. Кућу је оставила познатом адвокату, под условом да јој плати доживотну кирију. И њега је Жана надживела.Koja je заправо била тајна Jeanne Cullman? Нема објашњења – од љубави према маслинама, белом луку и чоколади до активног живота – возила је бицикл са 100 и са 110 је живела сама водећи домаћинство.
Али оно што је најимпресивније био је њен дух. Јана Калман је задржала свој смисао за хумор до последњег дана – рекла је: “Имам само једну бору и седим на њој. “Када јој је новинар
рекао да се нада да ће је видети следеће године,

  • Могуће је, не изгледам тако лоше.На крају дугог живота, Жана се више није шалила са својим годинама и горко је рекла “Бог ме заборавио”. Умрла је 1997. године и до сада нико није оборио њен рекорд.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments