Nina Topalko – stock fotograf

O stock fotografiji

Pod stock fotografijom se, generalno, podrazumeva svaka fotografija za koju je ponuđena na prodaju licenca za upotrebu.

Licence za upotrebu ovakvih fotografijâ obično prodaju specijalizovane Stock Photography agencije. Ove licence se mogu prodavati neograničen broj puta različitim klijentima što omogućava da se iste ponude po veoma povoljnoj ceni.

U današnje vreme fotografije iz stock agencija koriste firme najrazličitij profila: izdavači knjiga, časopisa i novina, dizajneri enterijera i eksterijera, grafički i web dizajneri, marketingške agencije i mnogi drugi.

Ogroman izbor foto materijala po veoma povoljnoj ceni

Sa tačke gledišta kupca, prednost stock fotografije je što na jednom mestu ima ogroman izbor foto materijala po veoma povoljnoj ceni, a mana je ta što taj materijal nije ekskluzivan – može da ga kupi i upotrebljava svako.

Danas se stock fotografije kupuju preko Interneta. Kupac je u prilici da za par minuta i po veoma povoljnoj ceni dođe do materijala koji mu je potreban za rad.

Nekada nije bilo tako

Nekada nije bilo tako – cene licenci su bile daleko više a fotografije su skoro isključivo prilagane od strane profesionalnih fotografa, koji su znali da adekvatno iskoriste nekadašnju (skupu) foto opremu. Međutim, vremenom je foto oprema postajala dostupnija i jednostavnija za korišćenje, čime se je i broj potencijalnih stock fotografa povećavao.

Microstock revolucija

Istovremeno, sa ogromnim padom cena i ogromnim porastom količine materijala, poraslo je i interesovanje klijenata za stock fotografiju što je celoj Microstock revoluciji dalo dodatni zamah.

Danas microstock agencije dominaraju tržištem foto materijala prodajući stotine hiljada licenci dnevno i plaćajući milione dolara mesečno svojim fotograferima.

Zahvaljujući microstock fenomenu danas svaki vlasnik digitalnog aparata može da se oproba u ovom poslu.

Skupa oprema i foto-tehničko obrazovanje nisu više uslov. Molbe za prijem u stock agenciju više se ne podnose lično nego preko Interneta a novi zahtevi za prijem se odobravaju u roku od nekoliko dana.

Izvor teksta: submitstockphotos.com

Za više fotografija posetite:

https://www.shutterstock.com/g/Nina+Topalko

https://fotobaza.ba/profile/author/375

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments