Oblak „šarena marama“

Oblak “šarena marama”, takođe poznat kao pileus, nastaje hlađenjem i kondenzacijom vlažnog vazduha koji se podiže i preko vrhova. 

Neobičan oblak koji je poznat pod nazivom “šarena marama” snimljen je iznad grada na jugu Kine. Fascinantan video snimljen je u gradu Haikou u provinciji Hainan 21. avgusta.

Oblak marame, takođe poznat kao pileus, nastaje hlađenjem i kondenzacijom vlažnog vazduha koji se podiže i preko vrhova. Kada je sunčeva svetlost pod pravim uglom, svetlost se prelama između kapljica i kristala leda u oblaku, stvarajući duginu boju.

Pileusni oblaci su često kratkotrajni, a glavni oblak ispod njih se diže konvekcijom da bi ih apsorbovao. Nastaju jakim uzlaznim strujanjem na nižim nadmorskim visinama, delujući na vlažan vazduh iznad, uzrokujući da se vazduh ohladi do tačke rose.

Kao takvi, oni su obično indikatori lošeg vremena, a gomila koja se nalazi na vrhu kumulusnog oblaka često nagoveštava transformaciju u kumulonimbus oblak, jer ukazuje na snažno uzlazno strujanje unutar oblaka.

Pileusi se takođe mogu formirati iznad planina, oblaka pepela i pirokumulusa od vulkana koji eruptiraju.

Oblaci “šarena marama” se formiraju iznad nekih oblaka pečuraka nuklearnih detonacija visokog prinosa.

IZVOR: 24sedam.rs

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments