Rođeni hedonisti – pripadnici ovog evropskog naroda najviše jedu i spavaju

Prema istraživanjima Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj, koja se sprovode u razvijenim zemljama, jedna nacija se posebno ističe u svojim hedonističkim navikama – spavanju i uživanju u hrani. Oni su najveći hedonisti.

Premda podaci iz godine u godinu variraju, nekako se baš oni uvek nađu pri vrhu. A zanimljivo je i to da se često nalaze i na popisima najproduktivnijih zemalja razvijenog sveta.

Reč je o Francuzima, čini se, najodmornijoj naciji sveta. U proseku spavaju skoro devet sati dnevno, a u to je uključen i popodnevni odmor. Ovo je više od brojnih drugih nacija, naročito Japanaca i Koreanaca koji spavaju najmanje.

Foto: Unsplash

Na Mediteranu su siesta tj. sporiji ritam svetinja neodvojiva od ideje zdravog života, a čini se da Francuzi drže do svoje reputacije kao hedonisti i vrsni gurmani. Nakon njih na redu su Amerikanci, a tek onda dolaze Španci.

Kada je u pitanju hrana, Francuzi provode čak dva sata dnevno za stolom. Možda se ne čini mnogo, ali setite se da je u razvijenim zemljama brza hrana i obrok s nogu odavno zamenio tradicionalna druženja i uživanje za stolom, piše punkufer.dnevnik.hr.

Brojne francuske firme zatvaraju se na dva do četiri sata svakog poslepodneva kako bi radnici imali priliku da odmore i provedu vreme ručka sa porodicom ili prijateljima.

Foto: Unsplash

Takođe, nije im strano ni vežbanje, pa makar se radilo o nekim laganim i kućnim „običnim“ vežbama poput čučnjeva ili sklekova, bez odlaska u teretanu. Ovo sigurno utiče i na kvalitet sna.

Oči sveta uperene su u Francusku u nadi da ćemo iz nje dobiti najbolje savete, bilo da je reč o modi, hrani ili vinima.

izvor: ddl.rs

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments