PRONAĐENA GROBNICA SVETOG NIKOLE?!

Grobnica Svetog Nikole otkrivena je nakon više od 1.600 godina kada su arheolozi locirali ostatke drevne crkve u Turskoj koja je ležala potopljena zbog porasta nivoa mora u Sredozemnom moru tokom srednjeg veka.

Sveti Nikola, koji je živeo između 270. i 343. godine nove ere, najpoznatiji je po podeli nasleđenog novca siromašnima, a posebno po priči o tome kako je trima devojkama dao vreće zlata da ih spase života u raljama prostitucije.
Nad grobom je podignuta i crkva kako bi se zaštitio svečev grob, ali su arheolozi tek nedavno otkrili mozaik i kameni pod sa prethodnog svetilišta koji ih je doveo do poslednjeg počivališta Živeo je i umro u Turskoj,
Vizantijska crkva sagrađena na drevnim temeljima je obično bila mesto bogosluženja pravoslavnih hrišćana između 5. i 12. veka, a okružena je statuama Svetog Nikole. Takođe je dodata na Uneskovu listu svetske baštine 1982. godine.

Istraživači su prvi put ušli u drevnu crkvu 2017. godine i sproveli elektronska istraživanja koja su otkrila praznine između poda i tla. Tim arheologa je sada saopštio da je možda pronašao grob Svetog Nikole, ali i dalje rade na pažljivom uklanjanju poda sa vizantijske crkve .
Osman Eravsar, šef komiteta za očuvanje kulturnog nasleđa u Antaliji, rekao je to prošle nedelje da je prva crkva potopljena nakon što se Sredozemno more podiglo, a nekoliko vekova kasnije na vrhu je podignuta nova crkva.
„Sada smo stigli do ostataka prve crkve i poda na koji je kročio Sveti Nikola
Rođen je u selu Patari, od bogatih roditelja . Postao je episkop Mire u 4. veku, ali ga je ubrzo zatvorio rimski car Dioklecijan tokom progona hrišćana, a zatim pušten za vreme vladavine Konstantina Velikog. Zapisi pokazuju da je Sveti Nikola sahranjen u crkvi podignutoj u njegovo ime. Gde se nalazi njegovo telo do sada je bila misterija, sada se zna da nije u Bariju ..

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments