Turska je najveći proizvođač lješnjaka na svijetu


Četri miliona ljudi zaposleno je u proizvodnji lješnjaka u Turskoj.
U Turskoj postoji muzej lješnjaka, koji je otvoren u Orduu.
Lješnjak se dobija iz ljeske, koja je bogata esencijalnim hranjivim tvarima, kao što su vitamini E, mangan, proteini i mononezasićene masti.
Orašasti plodovi koriste se za izradu pralina, čokoladnih tartufa, Nutelle i ulja lješnjaka, koja se koriste i za kuhanje.Čak 75% lješnjaka u poznatom talijanskom namazu Nutella, dolazi iz
Turske. U istoriskim dokumentima navedeno je da je lješnjak proizveden prije 2.300 godina, na obali Crnog mora, na sjeveru Turske, a poznato je da se lješnjak izvozio iz Turske u druge zemlje u posljednjih šest stoljeća.
Trenutno u Turskoj postoji 180 postrojenja za preradu lješnjaka, s kapacitetom od 1.800.000 tona godišnje i 40 novih postrojenja, za preradu, s kapacitetom od 350.000 tona godišnje…👍🌎🇹🇷

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
gate.io
9 months ago

Gate io Şimdi Kaydolun ve bir acemi hediye paketi alın. Başarılı bir şekilde kaydolun ve 5.500 $ kazanın. Yeni kullanıcıları avantajlardan yararlanmaya davet edin. %40 ödülleri ve işlem ücretlerinde indirimleri arkadaşlarınızla paylaşın. İlk para yatırma ve 30 $ ödül kazanın. İlk para yatırma ve 30 $ ödül kazanın: